Yaz aylarında bu ilaçlara dikkat: Sıcakla başa çıkmanızı engelliyor olabilirler!

Bazı yaygın reçeteli ilaçlar, vücudun ısıya karşı doğal savunmasını zayıflatabilir. Terleme, sıvı dengesi ve ciltteki kan akışı gibi mekanizmaları etkileyebilen bu ilaçlar, sıcak çarpması ve dehidrasyon riskini de artırabiliyor.
SICAK HAVALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İLAÇLAR
Sıcak havalarda ekstra dikkat gereken yaygın bazı ilaç grupları…
Antidepresanlar
SSRI ve TCA tipi antidepresanlar, terleme mekanizmasını bozabiliyor. Vücut yeterince terleyemediği zaman serinleme zorlaşır. Aşırı terleyenlerde ise sıvı kaybı başlar. Her iki durumda da sıcak çarpması riski yükselir.
Antipsikotikler
Şizofreni ve bipolar bozukluk için kullanılan bu ilaçlar, vücut sıcaklığını kontrol eden hipotalamusu etkileyebilir. Kullanıcılar dışarısı sıcak olsa bile aşırı ısınmayı hissetmeyebilir. Bu durum, sıvı kaybı ve tansiyon düşüşü gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Kalp İlaçları
Beta blokerler ve diüretikler gibi kalp ilaçları, terlemeyi zorlaştırır ve sıvı kaybına sebep olur. Bu da vücudun ısıyı serbest bırakma yeteneğini zayıflatır. Ramipril ve losartan gibi tansiyon ilaçları ise susama hissini baskılayabilir.
Uyarıcılar
DEHB tedavisinde kullanılan uyarıcılar, metabolizmayı hızlandırır ve vücut ısısını artırabilir. Bu da sıcak günlerde serin kalmayı iyice zorlaştırır. Bazı araştırmalar bu riskin her kullanıcı için geçerli olmadığını gösterse de temkinli olmakta fayda var.
Yeni araştırma Parkinson hakkında bildiklerimizi sarstı! Beyin değil, böbrek suçlu olabilir
İnsülin
Sıcak hava, insülinin daha hızlı emilmesine neden olur ve bu da kan şekerinin aniden düşmesine yol açabilir. Ayrıca, ısıya maruz kalan insülin bozulabilir. Hipoglisemi riskine karşı insülinin doğru şekilde saklanması çok önemlidir.
Kaynak:sciencealert