Yeni araştırma Parkinson hakkında bildiklerimizi sarstı! Beyin değil, böbrek suçlu olabilir

Yapılan yeni bir araştırma, Parkinson hastalığı ile ilgili bildiklerimizi sarsmış olabilir. Öyle ki araştırma, bu hastalığın yalnızca beyindeki değil, böbreklerdeki birikimlerle de tetiklenebileceğini ortaya koydu.
Yeni araştırma Parkinson hakkında bildiklerimizi sarstı! Beyin değil, böbrek suçlu olabilir

Beynin yıllardır dopamin üreten bölgelerinde başlayan Parkinson hastalığı ile ilgili yeni bir araştırma şaşırttı. Çinli bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, hastalığı kökeninin böbreklerde olabileceğini gösterdi.

parkinson-bobrek.png

PARKİNSONDA SUÇLU BEYİN DEĞİL BÖBREK OLABİLİR

Yıllardır beyinle ilişkilendirilen Parkinson hastalığı ile ilgili yeni bir bilimse çalışma, bu hastalığın aslında vücudun çok farklı bir bölgesinde, böbreklerde başlayabileceğini gösterdi.

Çin’in Wuhan Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, Parkinson ile doğrudan bağlantılı olan alfa-sinüklein (α-Syn) adlı proteine odaklanıldı. Normalde beyinde biriken bu protein, yanlış katlandığında hücrelere zarar veriyor. Fakat araştırma, bu zararlı protein kümelerinin böbreklerde birikmeye başladığı ve oradan beyne yayılabileceğini ortaya koydu.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, sağlıklı böbreklerin bu proteinleri temizleyebildiği; ancak böbrek fonksiyonu bozulduğunda α-Syn kümelerinin hem vücutta hem beyinde yayılabildiği gözlendi. Ayrıca, insan dokuları üzerinde yapılan analizlerde Parkinson ya da Lewy cisimcikli demans hastalarının büyük çoğunluğunun böbreklerinde anormal α-Syn birikimi tespit edildi. Hatta bazı kronik böbrek hastalarında, henüz nörolojik belirti yokken bile bu birikim gözlendi.

“SESSİZ BİR BAŞLANGIÇ NOKTASI”

Araştırmacılar, böbreklerin bu hastalıkta "sessiz bir başlangıç noktası" olabileceğini düşünüyor. Eğer bu hipotez doğrulanırsa, Parkinson’un tedavisinde tamamen yeni bir yol açılabilir; kandaki bu proteinlerin temizlenmesiyle beyin hasarının önüne geçilebilir.

Kaynak:

Sağlık