Türkiye’de 21 bin çocuk şeker hastası: Diyabet riski nasıl en aza indirilir?

Ekol TV muhabiri Ezgi İzgi’nin haberine göre; Ankara’da yaşayan 12 yaşındaki Egehan’ın uykusunda şeker komasına girerek yaşamını yitirmesi çocuklarda giderek artan diyabet riski bir kez daha gözler önüne serdi. Her geçen gün diyabet yaşı düşerken hastalığa yakalananların sayısı ise giderek artıyor.
ŞEKER KOMASINA GİREREK HAYATINI KAYBETTİ
Türkiye’de TİP 1 diyabet hastası çocuk sayısı 21 bini aştı. Son olarak Ankara’da yaşayan 12 yaşındaki Egemen Büyükçolak’ın şeker komasına girerek yaşamını yitirmesi artan riski gözler önüne serdi.
10 ÇOCUKTAN 1’İ OBEZ
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 10 çocuktan biri obeziteye sahip. Öte yandan her 4 çocuktan biri ise fazla kilolu olması nedeniyle obez olma riski taşıyor.
Yaşlanmak sanıldığı kadar kötü değil! İşte yaşlandıkça daha iyi olan 7 şey
RİSKİ AZALTMAK MÜMKÜN
Uzmanlara göre anne ve baba diyabet hastası olduğunda çocuğun diyabet hastası olma ihtimali oldukça yüksek. Ancak bazı sağlık alışkanlıklarla bu riski minimuma indirmek mümkün.
AİLEVİ YATKINLIĞA DİKKAT
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, “Günümüzde beslenme düzensizlikleri arttığı için sadece Türkiye’de değil dünyada da şeker hastalığı insidansı artmaya başladı. Tip 1 diyabette daha ciddi bir tablo karşımıza çıkıyor. Genetik geçiş yok ancak diyabet ailevi yatkınlık olabilen hastalılardan bir tanesi” ifadelerini kullanarak ailesinde diyabet tanısı almış kişiler bulunanlarda riski yüksek olduğunu ifade etti.
“TAVSİYELERE DİKKAT EDİLMELİ”
Ramazanoğlu, “Kurallara uyulmaz, tavsiyelere dikkat edilmezse, bir şekilde çocuk beslenme konusunda yanlış yönlendirilirse o çocuğun günün birinde diyabet ile karşı karşıya kalması hemen hemen kesindir” sözleriyle ailevi yatkınlığın yarattığı riske dikkat çekti.
Bakan Memişoğlu açıkladı: 18 bin sağlık personeli ne zaman alınacak?
“BESLENME SAĞLIKI ZEMİNE OTURTULMALI”
Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, “Ailevi yatkınlık olan hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilmek mümkün. Beslenmeyi bir şekilde sağlıklı bir zemine oturmakla, çocukları daha küçük yaşlardan itibaren doğru yönlendirmekle ve aileleri doğru bilgilendirmekle diyabete yol açabilecek faktörlerin çocuğun yaşam ortamlarından ayıklanması ile mümkün” sözleriyle ailevi yatkınlık durumunda diyabetin önüne geçmenin mümkün olduğunu dile getirdi.
“ÖMÜR BOYU DİYABETLİ OLARAK KALACAKTIR”
Ramazanoğlu, “Diyabet bir defa ortaya çıktığı zaman geri dönüşü yok. Çocuk ömür boyu diyabetli bir çocuk olarak kalacaktır. Obezite, insülin direnci diyabetin en başta gelen nedenlerinden bir tanesi. Yanlış beslenme, boyalı şekerler, şekerli içecekler, aşırı şeker, tatlı tüketimi en fazla insülin direncini tetikleyen ve vücuttaki şeker metabolizmasını bozabilen çok önemli olumsuz faktörler” diye konuştu.
Parkinson hastaları için yeni umut: Bu öksürük ilacı beyni koruyabiliyor!
“BAŞKA HASTALIKLARA DA ZEMİN HAZIRLIYOR”
Sözlerini sürdüren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, “Düzensiz yaşam, uyku ve beslenme saatlerine dikkat edilmemesi, çocuğun sık sık hastalanması, vücuttaki sistemleri zorlayan enfeksiyonlarla veya hastalıklarla karşılaşılması ve aşılarla korunması mümkün olduğu halde aşılanmadığı için çocukların bu hastalıklara yakalanmak zorunda kalması çok ciddi sorunları birlikte getirmiyor. Bunlar sadece diyabete değil başka hastalıklara da zemin hazırlıyor” ifadeleriyle dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Kaynak:ekoltv.com.tr