Yaşlanmak sanıldığı kadar kötü değil! İşte yaşlandıkça daha iyi olan 7 şey


Yaşlanma sadece fiziksel bir gerileme süreci değildir. Her ne kadar olumsuz bir durum gibi görünse de yaşlandıkça bazı zihinsel ve duygusal gelişimler de bizimle beraber gelir. İşte yaşlandıkça bizimle beraber gelişen özellikler...

YAŞLANDIKÇA DAHA İYİ OLAN 7 ŞEY
1. Stresi daha iyi yönetirsiniz
Stres bitmez, ancak ona verdiğiniz tepki yaş aldıkça değişir. Yaşlı bireyler stresli durumlara daha sakin ve stratejik yaklaşabilirler. Yapılan bir araştırma, 65 yaş üstü bireylerin kortizol (stres hormonu) seviyesinin gençlere göre daha düşük olduğunu ve daha az stresli hissettiklerini ortaya koydu.

2. Duygusal dayanıklılığınız artar
Yaşlandıkça duygusal zeka da gelişir. Genç yetişkinler olumsuz duyguları bastırmaya çalışırken, yaşlı bireyler olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşarak duygusal denge kurma konusunda daha başarılıdır. Bu da genel ruh halini iyileştirir.

3. Bilgelik ve derinlik kazanırsınız
Bazı zihinsel beceriler yaşla beraber yavaşlayabilir ama bilgi birikimi ve kelime hazinesi gibi alanlar güçlenir. Buna “kristalize zeka” adı verilir. Birçok kültürde yaşlı bireyler bilgi taşıyıcısı olarak görülür; Japonya’dan Hawai’ye kadar bilgelik, yaşlılığın bir simgesidir.

4. Başkalarının ne düşündüğüne daha az takılırsınız
Zamanın kıymetini bilen yaşlı bireyler, başkalarıyla kıyas yapmaktan çok kendilerine odaklanır. Sosyo-duygusal seçicilik kuramına göre insanlar yaşlandıkça, anı yaşama ve anlamlı ilişkiler kurma eğilimindedir.

5. Cinsel tatmin kaybolmaz, artabilir
Özellikle bağlı ilişkilerde, cinsellik yaşla birlikte daha anlamlı ve tatmin edici bir hâl alabilir. 70’li ve hatta 80’li yaşlara kadar aktif ve tatminkâr bir cinsel hayatın mümkün olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Kadınlar ise yaşla birlikte daha fazla cinsel tatmin bildirme eğilimindedir.

6. Gerçek mutluluk daha geç yaşlarda zirve yapar
Popüler kültür 20’li yaşların en mutlu dönem olduğunu söylese de araştırmalar mutluluğun 50’li yaşlardan sonra tekrar yükseldiğini ve birçok kişinin yaşam doyumunun 60’lı–70’li yaşlarda zirve yaptığını gösteriyor.

7. Zihniyetiniz, yaşlanma biçiminizi belirler
Yaşlanmayı sadece olumsuz bir süreç olarak görmek, gerçekte olmayan bir düşüşü yaşamanıza neden olabilir. Araştırmalar, yaşlanmaya olumlu bakan bireylerin ortalama 7,5 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.