Parkinson’un gizemi çözülüyor mu? Sessiz bir virüs Parkinson’un fitilini ateşliyor olabilir! İlk kanıtlar geldi

Dünya genelinde 10 milyondan fazla insan Parkinson hastası. Bu rahatsızlık bilindiği gibi titreme, yavaş hareket, kas sertliği ve denge sorunları gibi semptomlara yol açıyor. Hala gizemini koruya nörodejeneratif bir bozukluk olan Parkinson hastalığı, genetik ve çevresel etkenlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Fakat bu etkileşim tam anlamıyla çözülebilmiş değil ve hastalığın kesin sebebi hala belirsiz. Ancak yeni bilimsel bir araştırma, Parkinson’un suçlusunu bulmuş olabilir.
Parkinson’un gizemi çözülüyor mu? Sessiz bir virüs Parkinson’un fitilini ateşliyor olabilir! İlk kanıtlar geldi

Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, Parkinson’un kökenine dair umut verici bir ipucu sundu. JCI Insight dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Parkinson’dan dolayı hayatını kaybeden hastaların beyinlerinde yaygın bir virüs olan insan pegivirüsü (HPgV) izine rastlandı. HPgV genellikle belirgin semptomlara neden olmayan bir virüs olarak biliniyor ancak bu yeni bulgular, virüsün Parkinson’un gelişiminde etkili olabileceğini gösteriyor.

500’DEN FAZLA VİRÜS TARANDI

Yapılan araştırmada, Parkinson hastalığı sebebiyle vefat eden 10 kişinin otopsiyle incelenen beyin dokularında 500’den fazla virüs taraması gerçekleştirildi. Bu hastaların beşinde HPgV tespit edildi. Karşılaştırma için incelenen yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş 14 kontrol hastasının hiçbirinde bu virüse rastlanmadı.

parkinson.png

Parkinson hastalığının farklı evrelerindeki bireylerden alınan kan örnekleri de inceleNdi. HPgV taşıyan Parkinson hastalarının, bağışıklık sisteminde IL-4 adı verilen, iltihap yanıtını düzenleyen bir proteinin daha düşük seviyelerde olduğu görüldü. Bu durum, virüsün bağışıklık sistemiyle etkileşime girerek iltihaplanmayı tetikleyebileceğini düşündürüyor.

Bunun yanında, Parkinson hastalığına neden olan bilinen bir gen mutasyonuna sahip bireylerde, HPgV’ye karşı bağışıklık tepkisinin, mutasyonu olmayanlara kıyasla farklılaştığı gözlemlendi. Çalışmaya katılmayan Stanford Üniversitesi’nden nörolog Margaret Ferris, bu araştırma için "Çok kapsamlı bir çalışmaydı" derken, bunun genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi açısından önemli bir mekanizma sunduğunu vurguladı.

PARKİNSON’UN GİZEMİNİ ÇÖZMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

Parkinson hastalığı, yavaş ilerleyen ve erken evrelerde teşhisi zor olan bir hastalık. Bundan dolayı incelenmesi en karmaşık nörolojik hastalıklardan biri. Ferris bu konu hakkında, "Nörodejeneratif bozuklukları araştırmanın zorluklarından biri, nörodejeneratif bozukluklara yakalanacak ancak henüz bu tür rahatsızlıkları olmayan kişileri tespit etmenin, incelemenin ve takip etmenin çok zor olmasıdır" dedi.

Ayrıca Parkinson’un tek bir nedeni bulunmuyor. Bu yüzden tablo daha karmaşık hale geliyor. Houston Methodist Hastanesi’nden nörolog William Ondo, "Parkinson hastalığının nedenlerini belirlemek zor, çünkü muhtemelen çok faktörlüdürler" diyerek bu noktaya dikkat çekti.

hastalik.jpg

Uzmanlar, Parkinson’un kişiye özel değişkenlerle ortaya çıktığını, genetik yatkınlıkla birlikte çevresel tetikleyicilerin birleşmesi sonucu geliştiğini düşünüyor. UTHealth Houston’daki McGovern Tıp Fakültesi’nden nörolog Erin Furr-Stimming, "Herkes Parkinson hastalığına yakalanma yolunda kendi yolunu izliyor" dedi.

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE NÖRODEJENERATİF HASTALIKLAR ARASINDAKİ BAĞLANTI

Son yıllarda bilim insanları, viral enfeksiyonlar ile nörolojik hastalıklar arasındaki ilişkiyi daha yakından incelemeye başladı. Epstein-Barr virüsünün multipl skleroz için önemli bir tetikleyici olduğunun ortaya çıkması sonucunda, bu konuda yürütülen araştırmalar ivme kazandı. Aynı şekilde, Batı Nil Virüsü, St. Louis Ensefalit Virüsü ve Japon Ensefalit B Virüsü gibi virüslerin de Parkinson benzeri semptomlara yol açtığı biliniyor.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nden araştırmacı ve çalışmanın yazarlarından Barbara Hanson, “Beyindeki herhangi bir iltihaplanma, normal homeostatik beyin fonksiyonlarının kaybına yol açan bir dizi süreci tetikleyebilir” diyerek, virüslerin beyindeki iltihap sürecine neden olabileceğine dikkat çekti. "Viral enfeksiyonların beyinde iltihaplanmaya yol açan tetikleyicilerden biri olması mümkün" diyen Hanson, bu enfeksiyonların nöronlara doğrudan zarar verebileceğini veya yanlış katlanmış proteinlerin birikmesini tetikleyebileceğini de belirtti.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA ŞART

Bulgular oldukça dikkat çekici olsa da, insan pegivirüsü ile Parkinson hastalığı arasında kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurmak için daha fazla araştırma gerekiyor. Baylor Tıp Fakültesi Parkinson Hastalığı Merkezi’nden nörolog Joseph Jankovic, "Bu çalışma bir neden-sonuç ilişkisi göstermiyor; sadece pegivirüs ile Parkinson arasında bir ilişki olabileceğini öne sürüyor" diyerek temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti. Jankovic ayrıca, "bu çalışmanın farklı bir hasta grubunda tekrarlanması gerektiğini" de ekledi.

Kaynak:nationalgeographic

Sağlık