Uykuya dalamıyor, kaygılarla boğuşuyorsanız dikkat: Çözümü herkes bu takviyede arıyor! Ancak uzmanlar uyarıyor

Hemen hemen çoğumuz stresli, yorucu bir günün ardından kolay kolay uykuya dalamıyoruz. Daha doğrusu kafamızın içinde dönüp duran düşünceler, kolay bir şekilde uykuya dalmamıza engel oluyor. Özellikle son zamanlarda sosyal medyada sık sık, uykusuzluk ve anksiyeteye karşı önerilen bir takviye mevcut. Uzmanlar da bu takviyenin hafif düzeyde kaygısı olanlara fayda sağlama potansiyelinin olduğunu, uykusuzluk için de etkili olduğunu, fakat bu mineralin kesim çözüm vadetmediğini söylüyor.
UYKUSUZLUĞA VE KAYGIYA KARŞI SANILDIĞI KADAR ETKİLİ OLMAYABİLİR
Araştırmalara göre magnezyumun, uykuyu başlatma sürecini kısaltabileceği gibi zayıf kanıtlar bulunuyor. Örneğin 2021 yılında yapılan bir inceleme, magnezyumun insanların ortalama 17 dakika daha erken uykuya dalmasına yardımcı olduğunu gösterdi. Fakat bu, uyku süresinde belirgin bir artış sağlamadı.
Ancak kaygı konusunda tablo biraz daha umutlandırıcı. 2024 yılında yapılan yedi çalışmadan beşinde magnezyumun anksiyete düzeylerini azalttığı görüldü. Fakat çalışmalar arasında dozajlar ve formülasyonlar farklılık gösterdiğinden, kesin bir sonuca ulaşmak zor.
HAFİF ANKSİYETE İÇİN POTANSİYEL DESTEK
Psikiyatrist Dr. Gregory Scott Brown, magnezyumun hafif kaygı yaşayanlar için işe yarayabileceğini söylüyor. Özellikle daha doğal yöntemleri tercih edenler için iyi bir başlangıç olabilir. Ancak ciddi anksiyete, depresyon ya da işlev kaybı yaşayanlar mutlaka uzman yardımı almalı.
MAGNEZYUMUN UYKUSUZLUĞA ETKİSİ NE KADAR?
Uyku problemleriyle mücadele eden birçok kişi magnezyumu bir çare olarak görüyor. Ancak Indiana Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammad A. Rishi, elimizdeki kanıtların yetersiz olduğunu söylüyor. Uykuya olumlu etkiler gösteren çalışmaların çoğu gözlemsel nitelikte. Bu da neden-sonuç ilişkisini kanıtlamıyor. Magnezyum açısından zengin bir beslenme düzeni olan kişiler zaten genel olarak daha sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olabilir.
MAGNEZYUM TAKVİYESİ ALMAYI DÜŞÜNENLER DİKKAT
Farklı magnezyum formlarının farklı etkileri bulunuyor.
Magnezyum glisinat: Anksiyete için en çok araştırılan form. Daha iyi emilir ve müshil etkisi azdır.
Magnezyum sitrat: Kabızlık için kullanılır, güçlü müshil etkisi olabilir.
Magnezyum oksit: Migren için önerilir ama emilimi düşüktür.
Magnezyum malat: Kas ağrısı ve yorgunluk için tercih edilir.
Uzmanlar, düşük dozla başlanmasını (örneğin 100 mg) ve vücudun nasıl tepki verdiğinin gözlemlenmesini söylüyor. Müshil etkisi, halsizlik ya da tansiyon düşüklüğü gibi yan etkiler olabilir.
Ayrıca, şu ilaçlarla etkileşime girebilir:
- Antibiyotikler
- Mide koruyucular
- Diüretikler
- Osteoporoz ilaçları
Böbrek hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar mutlaka doktoruna danışmalı. Takviye olarak alınan magnezyumun günlük dozu 350 mg'ı aşmamalı.