Glütensiz ürünler kilo alımına yol açabilir: Uzman isimden dikkat çeken uyarı
Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, glütensiz ürünlerin aşırı tüketilmesinin kilo alımına neden olabileceği uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, glütenin buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein grubu olduğu ve özellikle çölyak hastaları ile glüten intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına yol açabildiği hatırlatıldı.
Uzman isimden kritik uyarı: Türk kadınları obezite oranında ilk sırada!
ZAYIFLAMAK İÇİN TÜKETİYORLAR AMA
Ancak son yıllarda herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireylerin de zayıflamak amacıyla glütensiz beslenmeye yöneldiğine dikkat çekildi. Aksu, glütensiz beslenmenin sindirim sistemini rahatlatabileceğini ve bazı kişilerde şişkinlik ya da hazımsızlık gibi şikâyetleri azaltabileceğini belirtti.
Bakanlık kilolu kişilerin tespit edileceğini açıklamıştı! İşte ideal kilo hesaplama
SADECE GLÜTENİ KESMEK YETMEZ
Glütensiz ürünlerle sağlanan enerji artışı ve kilo kaybının, yalnızca glüteni kesmekten değil, genel olarak daha sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemekten kaynaklanabileceğini ifade eden Aksu, bu konuda bilimsel netlik olmadığını söyledi. Glütensiz ürünlerin çoğunlukla daha işlenmiş ve lif, vitamin ile mineral açısından yetersiz olduğunu vurgulayan Aksu, "Bu ürünlerdeki yüksek yağ ve karbonhidrat oranı, sağlıklı kilo kontrolünü zorlaştırabilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı, 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek
PİRİNÇ, KİNOA, MISIR, PATATES...
Yanlış besin seçimleri ve fazla tüketim sonucu glütensiz diyetlerin zayıflamak yerine kilo alımına yol açabileceğini aktaran Aksu, doğal glütensiz besinlere yönelmenin daha doğru bir yaklaşım olacağını belirtti. Pirinç, kinoa, mısır, patates, mercimek, sebze, meyve, et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi doğal ürünlerin bilinçli şekilde tüketilmesinin sağlıklı bir glütensiz diyetin temelini oluşturduğunu söyledi.
ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN ZORUNLULUK
Glütensiz beslenmenin çölyak hastaları için bir zorunluluk olduğunun altını çizen Aksu, hastalığı olmayan bireylerin bu tarz beslenmeyi bilinçsizce uygulamalarının ciddi besin ögesi eksikliklerine yol açabileceğini kaydetti. Glütensiz ürünlerin moda haline geldiğine dikkat çeken Aksu, bireylerin bu tür beslenme tercihlerinde mutlaka bir uzmandan destek alması gerektiğini ifade etti.
Kaynak:Anadolu Ajansı