Yargıtay'dan kiracısına direnen mal sahiplerine müjdeli haber!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, satışa çıkarılan kiracılı taşınmazların alıcılara gösterilmemesi sorununa emsal niteliğinde bir kararla çözüm getirdi. Mahkemeler, hakkaniyet gereği ihtiyati tedbir yoluyla kiralananın gösterilmesine karar verebilecek.
Yargıtay'dan kiracısına direnen mal sahiplerine müjdeli haber!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracının menfaatleri ile birlikte mal sahibinin mülkiyet hakkını da göz önünde bulundurarak, kiralananın satış amacıyla gösterilmesi konusunda ihtiyati tedbir kararı verilebileceğine hükmetti. Bu karar, özellikle uzun yargılama süreleri ve kiracıların gösterim konusundaki keyfi tutumları nedeniyle mal sahiplerinin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Olay, İzmir'de bürosunu satışa çıkaran Avukat Fatih Karamercan'ın, kiracılarının büroyu alıcılara gösterme konusunda tutarlı davranmamasıyla başladı. Kiracılarla arabuluculuk aşamasında da anlaşmaya varılamayınca Karamercan, İzmir 8. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde Türk Borçlar Kanunu (TBK) m. 319/2 hükmü kapsamında kiralananın gösterilmesi talebiyle dava açtı ve ihtiyati tedbir yoluyla gösterim izni istedi.

ALT MAHKEMELER RET ETTİ

İzmir 8. Sulh Hukuk Mahkemesi, davanın esasını çözer nitelikte tedbir kararı verilemeyeceği gerekçesiyle talebi reddetti. Kararın istinaf edilmesi üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi de aynı gerekçeyle istinaf talebini geri çevirdi. Bu noktada, Ankara, Antalya ve Konya Bölge Adliye Mahkemeleri'nin benzer davalarda yargılama sürelerinin uzunluğu, mülkiyet hakkının kapsamı ve muhtemel alıcıların kaçırılması gibi nedenlerle ihtiyati tedbir kararı verilebileceği yönünde kararları bulunurken; İstanbul, İzmir ve Sakarya Bölge Adliye Mahkemeleri'nin ise "davanın esasını çözer nitelikte tedbir kararı verilemez" gerekçesiyle talepleri reddettiği anlaşıldı.

YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ'NDEN UYUŞMAZLIĞI GİDEREN KARAR

Avukat Fatih Karamercan, Bölge Adliye Mahkemeleri arasındaki bu görüş ayrılığının giderilmesi için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu'na talepte bulundu. Başkanlar Kurulu, talebi yerinde bularak konuyu Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'ne iletti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, verdiği uyuşmazlığın giderilmesi kararında, "Mahkemece, ülkemizdeki yargılama sürelerinin uzunluğu, mülkiyet hakkının kapsamı, kiraya verenin gecikme sebebiyle muhtemel alıcıları kaçırması ve ciddi bir zararın doğma ihtimali gibi nedenlerle AİHS m.6'da düzenlenen adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirilen hakka ulaşmanın kolaylaştırılması bakımından, şartları oluştuğunda ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verilmesi gerekir" ifadelerini kullandı. Bu karar, kiracısı tarafından taşınmazı alıcılara gösterilemeyen mal sahiplerinin önündeki engelleri kaldırarak, taşınmazın düşük bedellerle satılmasının önüne geçilmesine yönelik emsal teşkil etti.

AVUKAT KARAMERCAN'DAN DEĞERLENDİRME

Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan, kendi yaşadığı sürecin bu emsal karara yol açtığını belirterek şunları söyledi: "Kira hukukuna ilişkin seminerler verirdim. Başkalarının dosyalarına bakardım. Bu sefer kendi başıma gelen bu dosyada kiracım, kiralananın gösterilmesine izin vermedi. Arabuluculuk aşamasında da anlaşamayınca, İzmir 8. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde kiralananın gösterilmesi istemli dava açtık. Mahkeme ihtiyati tedbir talebimizi reddetti. İstinaf ettim, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi de istinaf talebimizi reddetti. Bunun üzerine, kendi davama benzer olaylar hakkında verilmiş Bölge Adliye Mahkemesi kararları arasında uyuşmazlık olduğundan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nden görüş alınmak üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu'ndan uyuşmazlığın giderilmesi için talepte bulundum. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlar Kurulu, talebimi yerinde görerek talebi Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'ne iletti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise şartların oluşması durumunda, kiralananın gösterilmesine ilişkin istemli davalarda ihtiyati tedbir yoluyla kiralananın gösterilebileceğine karar verdi."

MİLYON DOLARLIK KAYIPLAR SÖZ KONUSU

Karamercan, kararın önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Çoğu taşınmazın ve özellikle büyük fabrikaların, kiracıların keyfiyetine bırakılarak gösterilmediği bu yüzden milyon dolarlık kayıpların da olduğu tarafımdan gözlemlenmiştir. Kiracıların uygulamada, mal sahiplerini zora sokacak şekilde kiralananı göstermeme konusunda sürekli bahaneleri oluyordu. Bu kararla artık bu gibi kayıpların önüne geçilerek kiracıların keyfiyetine kalmadan taraflar tabii ki, arabuluculuk sürecinde daha önce uzlaşamamışlarsa, mahkeme yoluyla hızlı bir şekilde ihtiyati tedbir yoluyla kiralananın gösterilmesine izin verilecektir ve bu şekilde de hem alıcılar hem satıcılar zarar görmeyecek, hem de mal başkasına satılabilecektir."

Kaynak:İHA