Türkiye'nin ilk Yüzen Güneş Enerji Santrali Elazığ'da açıldı: Çiftçiye destek, su ve temiz enerji tasarrufu
Ekol TV muhabiri Burak Yeşilova'nın sorularını yanıtlayan Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkiye Yüzyılı liderliğinde ve ilgili Bakanlığın öncülüğünde Türkiye'nin ilk Yüzen Güneş Enerji Santrali (GES) projesine başladıklarını belirtti. Projenin Elazığ'da başlamasının özel bir nedeni olduğunu ifade eden Şamcı, "Daha önceden yaptığımız 2 megawatt bir karasal enerji tesisimiz vardı. 1 megawatt da yüzer yaparak bunların kapasite, enerji üretimi ve diğer faktörlerini birlikte kıyaslamak için ilk olarak Elazığ, Kevan'da bu işe başladık" dedi.
Arnavutköy'de İETT otobüsü ile otomobil çarpıştı! Sürücü hayatını kaybetti
ÇİFTÇİYE BÜYÜK DESTEK
Şamcı, yapılan bu tesisle 4783 hektarlık bir Kuzova pompa sulaması olduğunu ve buranın enerji ihtiyacının karşılanacağını vurguladı. Şamcı, "Vatandaşımızın, çiftçilerimizin enerji gideri olarak herhangi bir ücret ödemeden pompaların oluşacak enerji masraflarını yüzer GES ve karasal GES'ten sağlamak amacıyla bu projemizi gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı. Kurulan 1.8 megawatt kilovat saat kapasiteli tesisin yılda 7.22 milyon enerji geliri elde edeceğini ve bunun çiftçiye katkı olarak sağlanacağını aktardı.
İsrail'den yeni saldırı: Ordu Suriye'nin başkenti Şam'ı vurdu
TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRMA HEDEFİ
Türkiye genelinde DSİ tarafından yapılmış 944 adet baraj bulunduğunu belirten Şamcı, bu barajların yaklaşık %10'unda bu enerji tesisinin kurulması halinde Türkiye için 53 bin megawattlık bir kurulu güce sahip enerji tesisinin ortaya çıkacağını söyledi. Altyazıda bu tesisin Türkiye enerji tüketiminin yaklaşık dörtte birini karşılamış olacağı belirtildi. Ayrıca, baraj yüzeylerindeki buharlaşmayı da kesecek yaklaşık 540 milyon metreküplük bir su tasarrufu sağlanacağını dile getiren Şamcı, temiz enerji kapsamında doğaya yaklaşık 51 milyon ton azot salınımının da bu yüzer enerji tesisleri sayesinde engellenmiş olacağını kaydetti.
TARIMSAL FAALİYETLERE KATKISI
Ekol TV muhabiri Burak Yeşilova'nın projenin tarımsal faaliyetlere ne gibi katkısı olduğu sorusuna Şamcı, "Şimdi çiftçilerimizin en büyük girdilerinden biri de pompaj sulamalarında özellikle enerji giderleri. Yaklaşık Kuzova'da 80 milyona yakın bir yıllık enerji gideri oluyor. Bu enerji giderini kuracağımız bu yüzer ve karasal GES'lerle karşılayacağız. Çiftçiyi de desteklemiş olacağız. Tarıma daha fazla destek vererek üretimin artmasını da sağlayacağız bu sistem sayesinde" yanıtını verdi.
ÇEVRESEL ETKİLER
Sebahattin Şamcı, daha önce de yüzer GES sistemlerinin denendiğini ancak bu işletmede olanın ilk testleri olduğunu belirtti. Şamcı, "Bizim bir özelliğimiz daha var. Bizim yüzdürücü sistem dubalarımız, cam elyaf takviyeli polimer malzemeden üretilmiş. Bunun doğaya herhangi bir zararı yok. Bunun için de Kocaeli Üniversitesi'yle de bir çalışma yaptık. Belli noktalardan numuneler aldılar. Canlı hayata, doğaya herhangi bir zararı var mı diye onların araştırmasını da yaptık. Herhangi bir zararı olmadı. Ayrıca bu balıklara yeni bir yuva da oldu. Bu sayede bunun gelişimiyle Türkiye genelinde inşallah diğer barajlarımızda da göllerimizde de bu sistemi kurmaya hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.