6.2 büyüklüğündeki deprem sadece enerjinin yüzde 12'siydi! İTÜ akademisyenleri raporu açıklandı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı ön rapora göre, 23 Nisan'daki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara Fayı'nda biriken enerjinin yalnızca küçük bir kısmı boşaldı. Uzmanlar, büyük bir depremin hâlâ yüksek bir risk olduğunu vurguladı.
6.2 büyüklüğündeki deprem sadece enerjinin yüzde 12'siydi! İTÜ akademisyenleri raporu açıklandı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenlerinin hazırladığı ön rapor, 23 Nisan’da Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin bölgedeki sismik enerjinin yalnızca yüzde 12’sini boşalttığını ortaya koydu. Raporda, 1766’dan bu yana Marmara’daki Kumburgaz Fayı’nda biriken 3,7 metrelik gerilimin sadece 30 santimetrelik kısmının bu depremle açığa çıktığı belirtildi.

20 KİLOMETRELİK KISMI KIRILDI

Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, depremin Marmara’daki Kumburgaz segmentinin sadece 20 kilometrelik kısmında meydana geldiğini ve bu durumun “stres boşaldı” şeklinde yorumlanmasının doğru olmadığını ifade etti. Yaltırak, "Fayın büyük kısmı hala yerinde duruyor. Bu bir öncü deprem değil ama büyük riskin devam ettiğini gösteriyor" dedi.

YAKLAŞIK 13 SANİYE SÜRDÜ

Rapora göre, deprem 13 kilometre derinlikte, yaklaşık 13 saniye sürdü. Merkez üssü, 2019'daki 5,8 büyüklüğündeki Silivri depreminin 5 kilometre güneyinde yer aldı. 25 Nisan itibarıyla bölgede 291’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Artçı depremler, yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki bir alanda, özellikle Kumburgaz Havzası ve kuzey bloktaki ikincil fay hatlarında yoğunlaştı.

EYÜP, AVCILAR, MARMARA EREĞLİSİ

Raporda ayrıca, depremin neden olduğu en yüksek yer ivmesi İstanbul Küçükçekmece’de 0,2 g olarak ölçülürken, Eyüp, Avcılar, Marmara Ereğlisi ve Sazlıbosna gibi bölgelerde de önemli sarsıntı değerleri kaydedildi. Uzmanlar, ivme değerlerinin sadece uzaklıkla değil, zemin ve topoğrafik yapıyla da ilgili olduğunu belirtti.

PROF. YALTIRAK: TAMAMI KIRILIRSA...

Prof. Dr. Yaltırak, Marmara’da farklı segmentlerin birbirini tetikleyerek zincirleme kırılma oluşturabileceğine dikkat çekti. Bu durumun, tıpkı 1999 İzmit ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinde olduğu gibi, depremin etkisini katlayarak artırabileceğini belirtti. Olası bir senaryoda 80 kilometrelik Kumburgaz segmentinin tamamının kırılması durumunda, 7,8 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini dile getirdi.

Toplumun doğru bilgiye yönelmesi gerektiğini vurgulayan Yaltırak, "İnsanlar ne yazık ki kendilerini rahatlatanlara inanıyor ama bilimsel gerçekleri göz ardı edemeyiz. Bizim görevimiz en büyük riski tanımlamak ve ona göre şehirlerimizi planlamak" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı