Yeni stopaj oranları faiz getirisini düşürecek mi?
Ekonomist Hüseyin Selimler, stopaj oranlarındaki artış ve düşüş dönemlerinin, TL'nin cazibesi üzerinde doğrudan bir etki yarattığını ifade etti. Selimler, "Düşürmeniz, TL’yi cazip hale getirmeniz gerektiği anlamına gelir. Şu an 6 aya kadar 15’ten 17,5’e daha uzun vadeleri de 12’den 15’e yükselttiler" dedi. Bu adımların, mevcut durumda yaşanan dolarizasyonu engelleme ve Türk Lirası mevduatlarını daha çekici hale getirme amacı taşıdığını belirtti.
Ekol TV ekibi Erbil’de nabız tutuyor: Terörsüz Türkiye için geri sayım!
BANKALARIN MEVDUAT POLİTİKASI
Selimler, stopaj oranlarının yükseltilmesiyle bankalardaki TL mevduatının değerinin arttırıldığını söyledi. Ancak bankaların mevduata düşük faiz verme eğiliminde olacağını ve bu durumun Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Selimler, faizlerin düşürülerek mevduatların daha cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
VERGİ GELİRİ VE BÜTÇE AÇIĞI
Stopaj oranının yükseltilmesiyle bir vergi geliri elde etme amacı olabileceğini belirten Selimler, bu gelirin bütçe açığına sınırlı bir derman olacağını dile getirdi.
ABD Başkanı Trump tehditler savurdu: Altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı!
MEVCUT TL MEVDUAT SAHİPLERİNİN DURUMU
Ekonomist Selimler, TL mevduatın maliyetli hale geleceğini ancak şu an TL mevduatta olanların, orada kaldığı sürece mevcut stopaj oranından faydalanacağını ve kısa vadede bir dönüşüm yapma ihtimalinin düşük olduğunu sözlerine ekledi.