Ekim ayında market fiyatlarında yine artış vardı: Patates fiyatı zam rekoru kırdı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayı üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Bayraktar: "Üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 382,9 ile patateste görüldü. Patates 4,8 kat fazlaya satıldı" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, ziraat odaları aracılığıyla girdi piyasalarından alınan verilere göre, ekimde bazı gübre fiyatlarında düşüş, bazılarında ise sınırlı artışlar yaşandığını belirtti. Bayraktar, “Ekim ayında eylüle göre 20.20 kompoze gübresi yüzde 0,7, amonyum sülfat yüzde 0,4, DAP gübresi yüzde 0,3, ÜRE gübresi yüzde 1 oranında azaldı. Buna karşılık amonyum nitrat gübresi yüzde 0,8 arttı” dedi.

MALİYETLERDE ARTIŞ YAŞANDI
Geçen yılın aynı dönemine göre gübre fiyatlarında genel bir artış yaşandığına dikkat çeken Bayraktar, mazot fiyatının aylık yüzde 1,9, yıllık ise yüzde 30,4 yükseldiğini, ayrıca besi yemi fiyatının yüzde 1,3, süt yeminin yüzde 1,1 arttığını ifade etti.
ÜRETİCİ–MARKET FİYAT FARKI
Ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 382,9 ile patateste görüldüğünü belirten Bayraktar, “Patatesteki fiyat farkını yüzde 284,1 ile kuru soğan, yüzde 242,1 ile marul, yüzde 229,5 ile maydanoz izledi. Patates 4,8 kat, kuru soğan 3,8 kat, marul 3,4 kat, maydanoz 3,3 kat fazlaya satıldı” dedi. Bayraktar, üreticide 5 lira 25 kuruş olan patatesin markette 25 lira 35 kuruşa, 4 lira 92 kuruş olan kuru soğanın 18 lira 90 kuruşa satıldığını bildirdi.

EN ÇOK ARTAN VE AZALAN ÜRÜNLER
Ekimde markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 32,9 ile patates olduğunu belirten Bayraktar, bu ürünü yüzde 30,3 ile kuru soğan, yüzde 24,4 ile domates, yüzde 12,2 ile yeşil soğanın takip ettiğini açıkladı. Markette fiyatı en fazla azalan ürünün ise yüzde 21,9 ile yeşil fasulye olduğunu ifade eden Bayraktar, “Yeşil fasulyedeki düşüşü yüzde 16,6 ile limon, yüzde 15,7 ile sivri biber, yüzde 8,8 ile kuru kayısı izledi” dedi.
ÜRETİCİDE FASULYE VE FINDIK DÜŞTÜ
Üreticide en fazla fiyat düşüşünün yüzde 28,4 ile yeşil fasulyede görüldüğünü söyleyen Bayraktar, bu ürünü yüzde 15,2 ile fındık, yüzde 13,8 ile salatalık, yüzde 13,6 ile kuru incirin izlediğini belirtti. En fazla fiyat artışının ise yüzde 69,2 ile kabakta yaşandığını kaydeden Bayraktar, “Kabak fiyatlarını yüzde 50,3 ile domates, yüzde 25 ile Antep fıstığı, yüzde 19,9 ile patates izledi” dedi.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Bayraktar, kabak, domates ve patlıcan fiyatlarındaki artışın tarla sezonunun bitip seraya geçilmesiyle ilgisi olduğunu ifade etti.
“Antep fıstığı fiyatları, ürünün yok yılı olması ve kuraklık nedeniyle arttı. Patateste kuraklığın etkisiyle rekolte düşerken, depo maliyetleri de fiyat artışına yol açtı. Limon fiyatları, depolardaki az ürün nedeniyle yükseldi. Buna karşılık taze fasulyede hasadın devam etmesi arzı artırdı, fiyatı düşürdü” diye konuştu.
Bayraktar, üreticilerin artan maliyet baskısına rağmen üretime devam ettiğini belirterek, “Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için üretici maliyetleri mutlaka dengelenmeli, üretici fiyatı korunmalıdır” dedi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
