Üniversite tercih maratonu başladı! Tercih yapmadan önce bu noktalara dikkat

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih süreci, adaylar için kritik bir dönemece girdi. Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, tercih yaparken puandan çok sıralamanın önemine vurgu yaparak, adayları detaylı araştırma yapmaya çağırdı.
Üniversite tercih maratonu başladı! Tercih yapmadan önce bu noktalara dikkat

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı ve milyonlarca aday için üniversite tercih maratonu resmen başladı. Tercih süreci, 30 Temmuz'da başlayıp 11 Ağustos'a kadar devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı, hem öğrenciler hem de veliler için kapsamlı bir tercih kılavuzu yayınladı.

PUAN DEĞİL BAŞARI SIRASI ÖNEMLİ

Ekol TV muhabiri İremnaz Aksoy'un sorularını yanıtlayan Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, bu sürecin bir puan sınavı değil, bir sıralama sınavı olduğunu belirtti. Adayların 24 tercih yapma hakkı bulunduğunu ve sıralamayla ilgili iki önemli noktaya dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Birincisi, öğrencinin ÖSYM'nin YÖK tarafından belirlenmiş başarı sırası kıstaslarına uyup uymadığına bakılması gerekiyor. İkincisi ise, geçmiş yıllarda girmek istenilen üniversitenin hangi sıralamalarla öğrenci aldığına dikkat ederek, o aralığa girilip girilemeyeceğinin değerlendirilmesi önem taşıyor.

Uzmanlar, tercih yaparken puandan çok sıralamanın önemli olduğunu vurguluyor. Kaya, "Öğrenciler veya adaylar tercih yaparken puana ya da başarı sırasına göre diziyorlar. Bu çok büyük bir hata çünkü ÖSYM sıra size geldiği zaman ilk tercihinize bakıp yerleştirmeye çalışıyor" dedi.

TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, üniversite adaylarına önemli uyarılarda bulundu: "Gezmeden, dolaşmadan, üniversite öğretim programına bakmadan, ders içeriklerini incelemeden tercih yapmasınlar." Ayrıca, 100 bindeki bir öğrencinin yaklaşık 70 bin civarından başlayıp 65 bine, hatta 64 bine kadar çıkabileceği, 24 tercih hakkının üçte birinin bu aralığa kullanılabileceği belirtildi.

SEKTÖRLERDEKİ ARA ELEMAN AÇIĞI

Kaya, öğrencilerin bölüm tercihlerini isteklerine yönelik yapmalarının ve sektörlerdeki ara eleman açığının göz önünde bulundurulmasının altını çizdi. "Avukatlık kazançlı bir meslek, prestijli bir meslek ama ya çocuğun kişilik özellikleri uygun değilse, gelecek planında yeri yoksa sadece okuyup diplomayı alması çocuğa bir kariyer kazandırmıyor" ifadelerini kullanan Kaya, bazı ara bilimlerin günümüzde çok kıymetli hale geldiğini ve ara birimlerin oldukça kazançlı olduğunu, bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Kaynak:ekoltv.com.tr

Eğitim