Bu taş sıradan değil: Mars’tan kopup geldi, rekor fiyata alıcı arıyor!

Mars’tan kopup gelen devasa meteor, Dünya’daki koleksiyonerleri ve bilim insanlarını harekete geçirdi. Şimdiye kadar Dünya’da keşfedilen en büyük Mars meteoru olarak tarihe geçen taş, 24 kilo ağırlığında. NWA-16788 adı verilen bu göktaşı, şimdi 4 milyon dolarlık etiketle açık artırmaya çıkıyor.
Bu taş sıradan değil: Mars’tan kopup geldi, rekor fiyata alıcı arıyor!

Uzaydan kopup gelen devasa bir meteoritin, 4 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor. Temmuz ayının sonunda Sotheby’s müzayedesinde satışa sunulacak olan bu meteor, sadece büyüklüğüyle değil, taşıdığı bilimsel potansiyelle de dikkat çekiyor. Bilim dünyası ikiye bölünmüş durumda: Sergilenmeli mi, satılmalı mı?

MARS’TAN DÜŞEN EN BÜYÜK KAYA SATIŞA ÇIKIYOR

Dünya’da şimdiye kadar keşfedilen en büyük Mars meteoru, Temmuz’un sonlarında Sotheby's tarafından düzenlenecek açık artırmayla satışa çıkarılıyor. 24,67 kilogram ağırlığındaki bu gök taşı için belirlenen tahmini fiyat ise 4 milyon dolar. Müzayede 16 Temmuz saat 14:00 UTC’de başlayacak.

mars.jpg

METEOR AVCISI TARAFINDAN BULUNDU

NWA-16788 koduyla tanımlanan bu parça, Kasım 2023'te, çoğunlukla dinozor fosilleriyle tanınan Nijer’in Agadez bölgesinde bir meteorit avcısı tarafından keşfedildi. Daha önce bulunan en büyük Mars taşı ise 14,5 kilogramdı ve bu yeni örnek, selefinden yaklaşık %70 daha büyük.

OLDUKÇA ‘YENİ DÜŞMÜŞ’ OLABİLİR

Küçük bir örnek üzerinden analiz yapan Şanghay Astronomi Müzesi, kayadaki minerallerin kökeninin Mars olduğunu doğruladı. Sotheby’s açıklamasında, meteorun “Dünya’ya düştükten sonra bile fiziksel ve kimyasal özelliklerini büyük ölçüde koruduğu” belirtildi. Yani bu kaya, oldukça “yeni düşmüş” olabilir.

MARS’TAKİ DEPREM SONRASINDA UZAYA FIRLAMIŞ OLABİLİR

Bilim insanları, kayanın maskelynite isimli cam içerdiğini ve şok erimesi alanları taşıdığını söylüyor. Bu, kayanın büyük ihtimalle Mars’ta meydana gelen şiddetli bir çarpışma sonucu uzaya fırlatıldığını gösteriyor.

Bu kaya, Mars magmasının yavaş soğumasıyla oluştu. Kaya; piroksen, olivin ve maskelynite minerallerinden oluşan iri taneli bir yapıda. Yüzeyindeki minimal bozulma, onun uzaydan Dünya’ya yakın zamanda ulaştığını destekliyor.

Bu tarihi parça müzayedeye çıkarken, bilim insanları arasında fikir ayrılığı yaşanıyor. Edinburgh Üniversitesi'nden paleontolog Steve Brusatte, bu nadide örneğin bir zengin koleksiyonunda kaybolmaması gerektiğini savunarak, “Bir müzede sergilenmeli, bilim insanları tarafından incelenmeli ve herkes tarafından görülebilmeli” dedi.

Leicester Üniversitesi’nden gezegen bilimci Julia Cartwright ise “Yeni sahibi bilimsel keşiflere açık olabilir. Bu kayadan hala çok şey öğrenilebilir.” İfadelerini kullandı.

Kaynak:sciencealert