Günde kaç kez tuvalete çıkıyorsunuz? Dışkılama sıklığınız ‘altın oranın’ dışındaysa dikkat!

Yeni yayımlanan bir bilimsel çalışma, dışkılama alışkanlıklarımızın sadece bağırsak değil; karaciğer, böbrek ve genel vücut sağlığıyla doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Sıklıkla göz ardı edilen bu rutin, sağlığınız hakkında çok şey söylüyor olabilir.

Günde kaç kez tuvalete gidiyorsunuz? Bu basit soru, düşündüğünüzden çok daha fazlasını ifade ediyor olabilir. Bilim insanları, tuvalet alışkanlıklarının vücut sistemleriyle bağlantısını ortaya koydu. Eğer dışkılama sıklığınız “altın oranın” dışında kalıyorsa, vücudunuz size bir şey anlatıyor olabilir…

GÜNDE KAÇ KEZ TUVALETE ÇIKTIĞINIZ, SAĞLIĞINIZ HAKKINDA ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR

Tuvalet alışkanlıklarınız sadece beslenme düzeninizin değil, genel sağlığınızın da güçlü bir yansıması olabilir. Temmuz 2024’te yayımlanan ve 1.425 kişinin bağırsak alışkanlıklarının mercek altına alındığı geniş kapsamlı bir araştırma, ne sıklıkla dışkıladığımızın; bağışıklık sistemi, karaciğer ve hatta böbrek sağlığı gibi birçok kritik faktörle ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Washington Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Sean Gibbons’a göre, dışkılama sıklığı, vücuttaki tüm sistemleri etkileyen bir belirleyici olabilir. Özellikle kronik hastalıklarla bağlantılı risk faktörlerinin, bu rutin alışkanlıklarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

ALTIN ORAN: GÜNDE 1-2 KEZ

Sistem Biyolojisi Enstitüsü (ISB) tarafından yürütülen çalışmada, herhangi bir bağırsak hastalığı öyküsü bulunmayan “genel olarak sağlıklı” bireylerin dışkılama alışkanlıkları incelendi. Katılımcılar dört gruba ayrıldı:

  • Haftada 1–2 kez: Kabızlık
  • Haftada 3–6 kez: Düşük-normal
  • Günde 1–3 kez: Yüksek-normal (ideal)
  • Günde 4+ kez: İshal

En sağlıklı grupta yer alan bireyler, genellikle lif oranı yüksek beslenen, daha çok su tüketen ve düzenli egzersiz yapan kişilerdi.

VÜCUTTA İPUÇLARI BAĞIRSAKTA BAŞLIYOR

Daha seyrek dışkılayan kişilerin kan örneklerinde, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecek indoksil-sülfat gibi zararlı metabolitler bulundu. Kabızlığa bağlı olarak, bağırsakta uzun süre kalan dışkı, faydalı lifler tükendikten sonra proteinlerin fermantasyonuna yol açıyor ve bu süreçte zararlı toksinler oluşabiliyor.

İshal grubundaki bireylerdeyse, üst sindirim sistemine ait bazı bakterilerin dışkıda daha yaygın olduğu gözlemlendi. Aynı bireylerin kan değerlerinde karaciğer hasarıyla ilişkilendirilen biyobelirteçler de tespit edildi.

NORMAL SANDIĞIMIZ ŞEY ASLINDA ALARM VEREBİLİR

Bu çalışmayla beraber, bireylerin bağırsak ritmiyle vücutlarında neler olup bittiği arasında bir “sağlık pusulası” kurulabileceğini söyleniyor. Günlük dışkılama düzenindeki bozulmalar, çok daha derin ve fark edilmeyen sorunların işareti olabilir.

Tabi ki bazı dönemlerde geçici kabızlık veya ishal yaşamak olağandır. Ancak uzun süreli bir düzensizlik, özellikle beslenme yetersizlikleri, yetersiz su tüketimi, hareketsizlik veya daha ciddi rahatsızlıklarla ilişkili olabilir.

Sağlık Haberleri