Hızlı video izleme alışkanlığımız öğrenme ve hatırlama performansımızı olumsuz etkiliyor olabilir. Hızlı tüketimin beyin ve hafıza üzerinde nasıl zararlı bir etkiye sahip olabileceği araştırıldı. İşte son araştırmalardan çıkan sonuçlar…
VİDEOLARI HIZLI İZLEMEK HAFIZAYA ZARARLI MI?
Hızlı izlemenin birçok faydası vardır. Daha fazla içerik tüketebilir, zaman kazanabilir ve odaklanmayı artırabilirsiniz. Ancak hızlı video izlemenin beyin üzerinde oldukça olumsuz etkileri de mevcut.
Bilgi, beyinde üç aşamada işlenir: Kodlama, depolama ve geri çağırma. İnsanlar genellikle dakikada 150 kelimeyi rahatlıkla anlayabilir. Fakat bu hız 2-3 katına çıkarsa, beyindeki işlem kapasitesi zorlanabilir. Bilgiler de gerektiği gibi kodlanmayabilir. Bu durum da unutmaya ve bilgiyi eksik anlamaya sebep olur.
ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?
Yapılan son incelemede, ders videoları farklı hızlarda öğrencilere izletildi. Şu sonuçlara rastlandı:
1,5 kat hızlı izlemek hafızaya çok az zarar veriyor.
2 kat ve üzeri hızlarda izlemek ise öğrenme ve hatırlama performansını belirgin şekilde düşürüyor.
Mesela 2,5x hızda izlemek, öğrencilerin test puanlarını ortalama 17 puan düşürebiliyor.
YAŞ FAKTÖRÜNÜN ETKİSİ
Yaşlı yetişkinler, hızlı videolardan gençlere göre daha fazla olumsuz etkileniyor. Yaşlandıkça hafıza kapasitesi azalabilir, bundan dolayı hızlı izlemek yaşlılar için daha zor olabilir. Fakat düzenli pratik yaparak bu olumsuz etkiler azaltılabilir mi, henüz kesin değil.
UZUN VADELİ ETKİLERİ HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?
Hızlı video izlemek, beynin bilişsel kapasitesini artırabilir mi ya da yorabilir mi henüz bilinmiyor. Bazı teoriler, beyin zorlandığında bilişsel yeteneklerin gelişebileceğini söylüyor. Öte yandan, fazla yüklenme zihinsel yorgunluğu artırabilir.
Bunun için; videoları 1,5x hızına kadar hızlı izlemek hafıza ve öğrenme açısından genellikle güvenlidir. Daha yüksek hızlarda ise bilgiler gerektiği gibi işlenmeyebilir ve öğrenme düşebilir. İzleme deneyimi hızla azaldığı için motivasyon da etkilenebilir. Hızlı izlemek yaygınlaştı. Zamanla alışmak mümkün olabilir ama kesin sonuçlar için daha fazla araştırma gerekiyor.