VİBRİO ENFEKSİYONU NEDİR? Vibrio enfeksiyonu nasıl bulaşır, vibrio enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Vibriozis, Vibrio adı verilen bir bakteri grubunun neden olduğu ciddi bir hastalık türüdür Vibrio bakterilerinin neden olduğu iki tür hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan bir tanesi vibriozis diğeri ise koleradır. Peki, bu bakteri nerelerde bulunur, belirtileri nelerdir?
VİBRİO BAKTERİSİ NEDİR?
Vibrio, eğilmiş- çubuk şekilli gram negatif bakterilerden oluşan bir bakteri çeşididir. Bazı besinlerden bulaşma ihtimali bulunan vibrio aynı zamanda deniz suyunda görülür. Vibrio bakterisi kişide 2 tür hastalık şekilde görülür. Vibrionun neden olduğu hastalıklardan bir tanesi kolera olurken diğeri ise vibriozis hastalığıdır.
KOLERA HASTALIĞI NEDİR, KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kolera hastalığı, vibrio cholerae adlı toksijenik bir bakteri dolayısıyla oluşan bir tür ince bağırsak hastalığıdır.
Kolera genellikle kirli su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu alanlarda, bakterinin içecek yahut yiyeceklere bulaşması ile hızla yayılır. Bu hastalık kişide şiddetli ishal ve dehidrasyona neden olarak ölüme kadar ilerleyebilir.
KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kolera olan kişide belirtiler 12 saat ila 5 gün içerisinde semptomların görülmesiyle başlar. Kolera hastalığına yakalanan 10 kişiden 1’i bu belirtileri yaşar;
- Bol sulu ishal
- Kusma
- Karın ve bacaklarda kramp
- Vücutta aşırı sıvı kaybı
- Şok
- Ağız kuruluğu
- İdrar çıkışında azalma
- Huzursuzluk
- Sinirlilik
- Kan basıncının düşmesi
- Cilt mukozalarında kuruma
- Cildin elastikiyetini kaybetmesi
- Kalp atışının hızlanması
- Gözlerin çukurlaşması
VİBRİOZİS NEDİR?
Vibriozis, Vibrio bakteri türü dolayısıyla oluşan bir hastalık çeşididir. Hastalık genellikle çiğ yahut az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini yemekten yahut bir yaranın deniz suyuna maruz bırakılarak enfeksiyon kapmasından kaynaklı oluşur. Vibrio, tuzlu su ıyılarında görülür ve havanın daha sıcak olduğu Mayıs- Ekim ayları arasında pik yapar.
VİBRİYOZİSİN BELİRLETİ NELERDİR?
Vibriyozis belirtilerini türüne göre değişiklik gösterir. En yaygın belirtileri arasında sulu ishal, mide krampları, kusma, ateş ve titreme gelir. Kulak ve yara enfeksiyonları genellikle kırmızı, şiş ve ağrılı görülür. Bu belirtiler 12-24 saat içerisinde ortaya çıkar ve 1-7 gün kadar sürebilir.
Kaynak:ekoltv.com.tr