Vekaletle kurban kesmek caiz mi, nasıl kesilir Diyanet? Kurban vekaleti nasıl verilir, şartlar neler?

Kurbana Bayramı 2025 yaklaşırken, vekaletle kurban kesmenin dini hükmü araştırılıyor. Yurt içinde ve yurt dışında vekalet yoluyla kurban kestirmenin caiz olup olmadığı merak konusu oldu. Kurban kesim işlemini bizzat yapmayacak olan Müslümanlar, vekalet yoluyla nasıl kurban kesildiğini ve şartların neler olduğunu Diyanet üzerinden sorguluyor. Peki, Vekaletle kurban kesmek caiz mi, nasıl kesilir Diyanet?
Vekaletle kurban kesmek caiz mi, nasıl kesilir Diyanet? Kurban vekaleti nasıl verilir, şartlar neler?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 vekaletle kurban kesim bedelini hem yurt içi hem de yurt dışı için açıklamıştı. Şimdi Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vekalet yoluyla nasıl kurban kesildiği ve şartların neler olduğu merak konusu oldu. Kimi Müslüman, sözlü, yazılı ya da dijital yollarla kurban kesme işlemini başka bir kişiye devredebiliyor ve buna vekaleten kurban kesme adı veriliyor. Vekaletle kurban kesme, özellikle vakıflar ve hayır kurumları aracılığıyla yapılıyor. Kurban vekaleti nasıl verilir, şartlar neler?

VEKALETLE KURBAN KESMEK CAİZ Mİ DİYANET?

Vekaleten kurban kesmek Diyanet’in açıklamasına göre caizdir. Kişinin kendisi kurban kesemiyorsa ya da başkasına kestirmek istiyorsa, bir vekil tayin ederek kurban kestirebilir.

Diyanet’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Kurban kesmekle yükümlü olan kişinin, bu ibadeti bizzat kendisi yapabileceği gibi, başka bir kimseyi vekil tayin ederek onun eliyle de yaptırması caizdir. Bu uygulama Peygamber Efendimiz döneminden itibaren süregelen bir gelenektir.”

VEKALETLE KURBAN NASIL KESİLİR?

Öncelikle kurban vekaleti verilmelidir. Bunu sözlü, yazılı ya da dijital olarak yapabilirsiniz. ‘Benim adıma kurban kesmeni istiyorum’ şeklinde sözlü olarak, yazılı veya resmi belgeyle, Diyanet Vakfı veya güvenilir derneklerin resmi sistemleri aracılığıyla kurban vekaleti verilebilir.

Vekaleten kurban kesmenin şartları şöyledir:

  • Vekil seçilen kişi kurbanı vekaleti veren kişi adına ve niyetiyle kesmelidir.
  • Kurbanı keserken, “Bu kurban, … adına kesilmektedir” demelidir.
  • Vekaletli kurban, bayram günlerinde kesilmelidir.
  • Kurban eti ise İslami usullere uygun şekilde değerlendirilmelidir.

VEKALETEN KURBAN KESİM BEDELİ 2025 NE KADAR?

2025 yılı vekaletle kurban kesim bedeli yurt içinde bir hisse 13 bin 500 Türk Lirası, yurt dışında 5 bin 450 Türk Lirası olarak belirlendi.

Kaynak:ekoltv.com.tr

Yaşam