Sessizce yaşıyor, görünmeyen bir kahraman: Kıl kurtları kendi vücudunu 3D yazıcı gibi yeniliyor

Kıl kurtları ile ilgili yeni keşif hayrete düşürdü. Kıl kurdu olarak bilinen poliket türlerinin, tıpkı bir 3D yazıcı gibi davranan hücrelere sahip olduğu ortaya çıktı.
Sessizce yaşıyor, görünmeyen bir kahraman: Kıl kurtları kendi vücudunu 3D yazıcı gibi yeniliyor

Kıl kurtları yalnızca denizlerin dibinde kıvrılan basit canlılar değil. Bilim insanları bu canlıların rejeneratif (yenilenme) özellikleri üzerinde çalışırken bambaşka bir keşfe imza attı.

KIL KURTLARI HAKKINDA ŞOKE EDEN KEŞİF

Avusturya’daki Viyana Üniversitesi’nde moleküler biyolog olarak görev yapan Florian Raible ve ekibi kıl kurtları ile ilgili yepyeni bir keşfe imza attı. Doktora sonrası araştırmacı Kyojiro Ikeda, mikroskobik düzeyde yaptığı gözlemlerde, Platynereis dumerilii adlı bir kıl kurdu türünün her bir tüy benzeri yapısını oluşturan özel bir hücreye sahip olduğunu fark etti. Bu hücreye “chaetoblast” deniyor.

Bu hücre, ‘kitin’ adlı bir maddeyi tekrar tekrar salgılayarak her bir kılı şekillendiriyor. Bu çıkıntı uzayıp kısalarak bir kalıp gibi çalışıyor ve sanki mikroskobik ölçekte bir 3 boyutlu yazıcı gibi davranıyor.

İÇ KULAĞIMIZLA BENZERLİK TAŞIYOR

Raible’a göre bu yapı insan fizyolojisiyle de çarpıcı bir benzerlik taşıyor. Kıl kurdunun bu kılları oluşturan hücresel yapıları, insanın iç kulağındaki duyusal hücrelere benziyor. Bu benzerlik, bilim insanlarına sağırlık gibi duyusal hücre hasarlarının tedavisi için yeni modeller sunabilir.

KILLAR SADECE SÜS DEĞİL

Kıl kurtlarının bu özel yapıları, yüzmek, yürümek, hatta tünel kazmak gibi görevlerde aktif şekilde kullanılıyor. Bazı türlerde bu kıllar kanca, diş ya da stilet gibi şekillenebiliyor ve kendilerini zemine sabitlemelerine yardımcı oluyor.

Araştırmada bu yapıların nasıl oluştuğu detaylıca incelendi. Kılların yanı sıra, bu kılların ucundaki diş benzeri oluşumların da belirli aralıklarla üretildiği gözlemlendi. Her bir diş, yaklaşık 30-40 dakikada bir başlatılıyor ve tıpkı bir bant sistemi gibi sırayla yerleştiriliyor.

DOĞAL, DAYANIKLI VE VÜCUDA DOST: KLITIN

Kıl kurdunun bu yapıları, doğadaki en yaygın ikinci biyopolimer olan kitin maddesinden oluşuyor. İlginç olansa, insan vücudunun kitini oldukça iyi tolere etmesi. Bu da tıpta kullanılabilecek dikiş ipliği, yapıştırıcı ya da diş dolgusu gibi biyomalzemelerin geliştirilmesi için umut veriyor.

Kaynak:nationalgeographic

Yaşam