Mehmet Fatih Çıtlak ile Dinle Hayat: 'Ben yapamam' demenin küfre giden yolu!
Araştırmacı ve yazar Mehmet Fatih Çıtlak, Ekol TV’de Aziz Akova’nın sunduğu “Dinle Hayat” programında, hayatı anlamaya dair önemli mesajlar verdi. Çıtlak, günlük hayatta sıkça kullanılan "Ben yapamam" ya da "Ben asla kazanamam" gibi ifadelerin, insanın kendi potansiyelini inkâr etmesinin ötesinde, inanç düzeyinde ciddi bir yaralanmaya neden olabileceğini belirtti.
"Dinle ilgili değişmeyen ölçü kitap ve sünnettir" diyen Çıtlak, bu sınırların dışında kalan anlayışların din olarak adlandırılsa bile Allah’ın dini olmadığını vurguladı. Dinle Hayat isminin sadece bir program adı olmadığını, aynı zamanda insanın kendisine verilen emaneti anlayarak hayatı dinlemesi gerektiğini söyledi.
"BEN OLMAM' DEMEK KÜFRE YOL AÇAR"
Mevlana’dan örnekler veren Çıtlak, "Olamam deme, insan olmak için buradasın" diyerek insanın kendine ket vurmasının manevi anlamda olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. "Ben yapamam" ya da "Ben ulaşamam" gibi sözlerin, aslında Allah’ın insana bahşettiği kudreti ve fırsatları reddetmek anlamına geldiğini belirtti. Bu tür ifadelerin dolaylı yoldan Allah’ın takdirini sorgulamak anlamına geldiğini kaydeden Çıtlak, bunun büyük bir küfre dönüşebileceği uyarısında bulundu.
"NEFES ALIYORSAK ALLAH'A GÜVENELİM"
"Allah’a güvenelim" çağrısında bulunan Çıtlak, nefes alıp hayatta kalmanın bile Allah’ın insana iyilik murat ettiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Vicdanın sesine kulak veren bireyin kolay kolay hata yapmayacağını dile getirdi.
İMAN ETMEK NEDİR?
İman etmenin ezbere konuşulmaması gereken bir kavram olduğunu ifade eden Çıtlak, "Hz. Ebubekir'e 'Hayatta en zevk aldığın şey nedir?' diye sormuşlar. Hz. Ebubekir, '99 kere dinlediğim bir şeyi 100'üncü kere ehil olan birisinden dinlemektir' diyerek cevap vermiş. İnsan sevdiği bir müziği bir kere dinleyip geçmez. O zevki almak için tekrar tekrar dinlemiştir. Milyon defa Fatiha Suresi'ni dinledim ama bir kere daha dinlesem sıkılmam. İmanın şartlarını bilmek sadece Allah'ı bilmekle değil, Allah'a muhabbetle, aşka ve ruhunla Allah'ın varlığına inanmaktır. Allah sevgisinin önüne başka sevgi geçirmemektir." dedi. Söz dinlemeye bahaneler bulmak lazım. Sözden kaçmamak lazım.
"ALLAH'A GEÇ YÖNELMEYELİM"
İnsanların yaşlanınca Allah'a yöneldiğini belirten Çıtlak, "Kur'an'a soracaklar seni, karşına getirecekler. Korkutmak için söylemiyorum ama Kur'an'ı Kerim'i içinde kelimelerden ibaret bir kitap sanıyoruz. Çocuğunu ilk parka götürdüğün günü unutur musun? Neden unutmazsın biliyor musun? Çünkü seversin. Allah'ı sevmelerini bekliyoruz. İş hayatının çok yoğun olduğunu gelip bana anlatıyor. 'İleride döneceğim' dediğin Allah ise bir de bir kız arkadaşınızı düşünün. Sevdiğin insana 'ben sana sonra döneceğim' dersen seni engeller. Bu durumda dahi 'Allah' diyebiliyorsan bu Allah'ın merhametiyle alakalıdır. Bir ayağı çukurda 'Allah'a yöneldim' diyorsun. En son bakılacak yer Allah mıdır? Sevdiklerin sana bakmaz oldu o zaman mı Allah'a yöneldin." diyerek İslamiyet'e inanç açısından durumun vahametini açıkladı.
İBADET YAPMADAN İYİ İNSAN OLUNUR MU?
İbadetin imanı tamamladığını ifade eden Çıtlak, "Size 'fedakarlık yapılmadan iyi insan olabilirsiniz' diyen varsa o insanlardan kaçın. 'Hiç çalışmadan zengin olabilirsin' diyen varsa ondan uzak durun. 'Hiç ibadet yapmadan da iyi insan olursun' diyen varsa ondan da uzak durun. Biz doğru olanı bilelim." dedi.
"İMAN ETMEYENE DE İMAN VERİLDİ"
Çıtlak, "Müslüman mısın?' diye sorduklarında 'Elhamdülillah' dememiz aslında 'Allah bana bu imanı verdi, ben daha dünyaya gelmeden önce de aldım bunu' demektir. Allah sana daha sen konuşmayı bilmezden evvel sana bunu yükledi. Bu kadar basit aslında. İman etmeyen insanlara aslında iman verilir ama o insan o imanı çıkartmaz kendinden. Allah'a iftira atıyoruz ve bu bahanelerle küfre düşüyoruz. Biz hayatı konuşuyoruz aslında." diyerek imanın Allah tarafından doğmadan önce insana verildiğini belirtti.