Koparan bin pişman, cezası 557 bin 212 TL! Dünyada yalnızca Türkiye’de yetişiyor


Lila rengi ve tüylü dokusuyla dikkat çeken, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Tüylü Çan Çiçeği’ni koparanlar yandı. Dünyada 300 türü bulunmasına rağmen sadece Aydın’da yetişen türü olan tüylü çan çiçeği için çevre güvenliği en üst düzeye çıkarıldı. Endemik bir bitki türü olan bu çiçeği koparanlar ise tam 557 bin 212 TL ceza alıyor.

DÜNYADA YALNIZCA AYDIN’DA YETİŞİYOR
Tüylü Çan Çiçeği, dünyada yalnızca Türkiye’nin Aydın ilinin Söke ve Kuşadası ilçelerinde yetişiyor. Bu çiçek, endemik bir tür olduğundan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan, son derece dikkatle korunuyor. Biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme sahip olan tüylü çan çiçeğini korumak için jandarmalar bölgede devriye gezerek denetim sağlıyor.

KOPARANA 557 BİN 212 TL CEZA
Tüylü Çan Çiçeği’ni koparan kişiler ise yandı. Bu çiçeği koparan veya zarar veren kişiler 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari para cezası ile karşılaşıyor. Kanuna göre Tüylü Çan Çiçeği’ni koparmanın cezası 2025 yılında tam 557 bin 212 lira.

TÜYLÜ ÇAN ÇİÇEĞİ HAKKINDA
Bilimsel adı Campanula tomentosa’dır. Campanulaceae (Çançiçeğigiller) familyasına aittir. Kaya yüzeyleri, taş duvarlar ve kıyı kayalıkları gibi zorlu doğal ortamlarda yetişir. Mor-mavi tonlarında, çan şeklinde çiçeklere sahiptir. İlkbahar aylarında çiçek açar.

Tüylü Çan Çiçeği, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde yer almakta ve Türkiye'de 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında koruma altındadır.