Kediniz size ne anlatmak istiyor? Yapay zeka destekli teknoloji miyavlamaları çözüyor


Yeni nesil bir yapay zeka uygulaması, kedinizin miyavlamalarını analiz ederek onların sizden ne istediğini anlamaya çalışıyor. Bilim insanları, bu teknolojinin iletişimi kolaylaştırabileceğini söylüyor ancak bazı uzmanlar hala bu konuda temkinli.

KEDİ DİLİNİ ANLAMAYA ÇALIŞAN UYGULAMA: MEOWTALK
MeowTalk adlı ücretsiz mobil uygulamasıdır. Bu uygulama, kedilerin çıkardığı sesleri kaydediyor. Bu sesleri "Sinirliyim", "Oyun istiyorum", "Beni besle" gibi kısa mesajlar olarak çeviriyor. Kullanıcılar çevirilerin doğruluğunu uygulama içinde oyluyor ve sisteme geri bildirimde bulunuyor. Böylece yapay zeka modeli kendini zamanla geliştiriyor.

Uygulama Kasım 2020'de yayınlandı ve bugüne dek 20 milyondan fazla indirildi. Kurucularından Javier Sanchez Dreizin, şimdiye kadar bir milyardan fazla miyavlamanın analiz edildiğini belirtiyor.

KEDİLER KONUŞMASA DA ANLATIYOR
MeowTalk, kedilerle iletişim kurmayı amaçlayan yeni teknolojilerin sadece bir örneği. Bunun yanında FluentPet sistemi ise evcil hayvanlara belli ihtiyaçları anlatmak için düğmelere basmayı öğretiyor. Örneğin, bir kedi "oyna" düğmesine basarak sahibinden oyun talep edebiliyor.

Fakat bu teknolojiler ile ilgili bazı uzmanların aklında soru işaretleri var. Paris Nanterre Üniversitesi’nden kedi davranışı uzmanı Charlotte de Mouzon, söz konusu uygulamanın doğruluğundan tam emin değil ancak insanların bu sayede kedilerine daha dikkatli yaklaştığını düşünüyor.

MİYAVLAMANIN EVRİMİ: İNSANLARA ÖZEL BİR DİL
Araştırmalara göre, yetişkin kediler birbirleriyle nadiren miyavlayarak iletişim kuruyor. Tıslama ve hırlama gibi sesler daha çok bölgelerini korumak ya da tehditleri savuşturmak için kullanılıyor. İlginç olan şu ki: Miyavlama neredeyse tamamen insanlara yönelik bir davranış. Yani kediniz size miyavlıyorsa, aslında sizi "kedi olmayan" bir dost olarak görüyor.

Michigan’daki Oakland Üniversitesi’nden psikolog Jennifer Vonk, kedilerin bu miyavlama seslerinin oldukça işlevsel ama basit olduğunu, karmaşık bir dil sistemi olmadığını söylüyor.

BİLİM MİYAVLAMAYI SINIFLANDIRDI MI?
2019’da yapılan bir çalışma, kedilerin bazı durumlarda benzer miyavlama örüntüleri sergilediğini gösterdi. Örneğin; yiyecek beklerken, fırçalanırken, yalnız bırakıldıklarında...

Bu durumlar ses kayıtlarıyla analiz edildi ve her birine özgü ses yapıları tespit edildi. MeowTalk, bu bilimsel verilerden ilhamla geliştirilen modellerle, farklı "duygusal durumlara" göre kedilerin ne demek istediğini tahmin ediyor.

2021’de yapılan bir testte, uygulamanın dokuz farklı kedi ifadesini %90 doğrulukla sınıflandırabildiği