Herkes Kurban Bayramı’nın ilk günü aynı hatayı yapıyor! Kurban etini dinlendirmeden yemek neden tehlikeli?


Her yıl uzmanlar kurban etinin hemen tüketilmemesi konusunda vatandaşları uyarıyor. 2025 Kurban Bayramı’nın birinci gününde milyonlarca Müslüman kurban kesecek ve büyük ihtimalle çoğunluğu kurbanı kestikten hemen sonra sac kavurma gibi yemekler yapıp yiyecek. Ancak bu en çok yapılan hatalardan biri. Yani kesilen etin hemen pişirilip tüketilmesi. Peki, kurban etini tüketmek hangi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor? Kurban eti ne kadar dinlenmeli ve nasıl saklanmalı? Gelin birlikte bakalım…

KURBAN ETİ NE KADAR DİNLENMELİ?
Kurbanı kestikten sonra ilk 6 saat etin kaslarında ‘ölüm sertliği’ başlar. Bu süre içinde et hala serttir ve sindirimi de zor olur. Pişirme açısından da ayrıca zahmetlidir. Bundan dolayı kurban etinin serin bir ortamda hava alacak şekilde en az 12 ila 24 saat dinlendirilmesi önerilmektedir.

KURBAN ETİ İLK GÜN TÜKETİLİRSE NE OLUR, TEHLİKELİ Mİ?
İlk günden kestiğiniz kurban etini tüketirseniz hazımsızlık, şişkinlik ve kramp gibi mide sorunları yaşayabilirsiniz. Ayrıca ishal ve kabızlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlar da görülebilir. Et tam olarak pişmez veya zor pişebilir ve oldukça serttir. Ayrıca besin değeri tam olarak oturmamıştır.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?
Sıcak et hemen poşetlenmemeli.
Kurban eti kesildikten 12-24 saat sonra tüketilebilir.

Peki kurban eti nasıl muhafaza edilir?
Parçalanmış eti hava geçiren kaplara koyabilir veya streçleyerek en fazla 2-3 gün boyunca buzdolabında bekletmelisiniz. Kıyma ve sakatat gibi ürünler çabuk bozulur. Bundan dolayı bu ürünler buzdolabında konduktan sonra 1 gün içinde tüketilmelidir.

Kurban eti derin dondurucuda nasıl saklanır?
Derin dondurucunun ısısı -18 °C olmalı.
Et porsiyonlar halinde dondurulmalı.
Buzdolabı poşeti, streç film veya vakumlu ambalaj kullanılmalı.
Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, kıyma ise 1-3 ay boyunca saklanabilir.

Kurban eti difrizde nasıl saklanır?
Difrizde (buzluk) sıcaklık -6°C ila -12°C arasındadır. Bu sıcaklık kurban etinin uzun süre saklanması için uygun değildir. Difrizde kurban eti en fazla 1-2 hafta saklanmalıdır.