Her gece yattığınız yatak sandığınızdan daha kirli olabilir! Bunu öğrendikten sonra çarşaflarınızı hemen yıkamak isteyeceksiniz


2022 yılında yapılan bir ankete göre insanların yalnızca dörtte biri çarşaflarını haftada bir yıkıyor. Mikrobiyologlara göre, uyku hijyeninizin ihmal edilmesi enfeksiyonlardan alerjilere kadar birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Mantarlar, toz akarları, bakteri kolonileri… Neyse ki tüm bunlardan kurtulmak ve sağlıklı bir uyku ortamı yaratmak mümkün.

DUŞ ALIP YATSAK BİLE FAYDA ETMİYOR
Her gece, farkında bile olmadan yüz binlerce deri hücresi döküyor ve terliyoruz. Cilt yüzeyimizdeki bakteri ve mantarlarıysa yatak yüzeyine taşıyoruz. Yatmadan önce duş alsak bile bu durum değişmiyor. Terin kendisi kokusuzdur; ancak ciltteki bakteriler onu kötü kokulara dönüştüren bileşenlere çevirir. Bu da sabahları kötü kokularla uyanmamıza neden olur.

SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINI TETİKLİYOR
Cilt yoluyla aktarılan bakteri ve mantarların yanında, saç ve vücudumuz gün boyunca çevreden toz, polen, kirleticiler ve alerjenleri toplar. Bunlar da gece boyunca çarşaflara geçer. Bu durum sadece hava kalitesini düşürmekle kalmıyor, ayrıca solunum yolları rahatsızlıklarını ve alerjik reaksiyonları da tetikleyebilir.

AKARLARIN DIŞKILARI CİDDİ ALERJİK SORUNLARA NEDEN OLUYOR
Toz akarları için dökülen deri hücreleri adeta bir ziyafettir. Nemli ve sıcak yatak ortamı ise onların çoğalması için idealdir. Akarlar doğrudan zarar vermez; ancak dışkıları ciddi alerjik sorunlara neden olabilir. Bunlara astım, rinit ve egzama gibi hastalıklar da dahildir. Mantarlar da aynı ortamdan faydalanır; bazı türler bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

EVCİL HAYVANLA UYUMAK DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR
Evcil hayvanlarla aynı yatakta uyumak durumu daha da karmaşık hale getirir. Tüy, kepek, kir ve hatta dışkı kalıntıları çarşaflara bulaşabilir. Bu da yıkama sıklığını artırmayı gerektirir.

NE YAPILMALI?
Uzmanlar şunları öneriyor:
Çarşaf ve yastık kılıflarını haftada bir yıkayın. Eğer hastaysanız, çok terliyorsanız ya da evcil hayvanınızla uyuyorsanız bu süreyi 3-4 güne indirin. 60°C ve üzeri sıcaklıkta yıkama, bakteri ve akarları öldürmek için yeterlidir.
Yataklar, haftada bir elektrik süpürgesiyle temizlenmeli ve birkaç günde bir havalandırılmalıdır. Ayrıca, alerjen geçirmez koruyucu kullanmak önemlidir. Yatak ömrü yedi yılı geçmemelidir.

Yastık içi dolgu 4-6 ayda bir yıkanmalı, tamamen kurutulmalıdır. Mümkünse dondurularak derinlemesine temizlenebilir.
Battaniye ve nevresimler iki haftada bir yıkanmalı. Evcil hayvanlar bunların üzerinde uyuyorsa bu süre kısaltılmalıdır.
Yorganlar, 3-4 ayda bir temizlenmelidir. İç dolgular zamanla kir ve akar barındırabilir. Etikete göre makinede veya kuru temizlemede yıkanmalıdır.