Fermente edildiğinde etkisi katlanıyor: Bu bitki pankreas kanserine karşı yeni bir umut olabilir!


Özellikle pankreas kanseri üzerinde yoğunlaşan çalışmada, fermente edilmiş şeker otu özünün laboratuvar ortamında kanserli hücreleri yok ederken, sağlıklı hücrelere zarar vermediği görüldü. Bu bulgular şu anlık ilk aşamada ancak, stevia bitkisi gelecek vadeden doğal bir tedavi aracı olabilir.

SESSİZ BİR KATİL: PANKREAS KANSERİ
Pankreas kanseri, en ölümcül kanser türlerinden biri. Geç fark edilmesi ve mevcut tedavilerin yetersiz kalmasından dolayı, hastaların yalnızca %10’u teşhisten sonraki 5 yıl içinde hayatta kalabiliyor. Bu nedenle bilim dünyası, daha az toksik ve etkili tedaviler geliştirmek için bitki bazlı bileşiklere yönelmiş durumda.

STEVIA (ŞEKER OTU) BİTKİSİNİN GÜCÜ
Güney Amerika kökenli olan stevia, sıfır kalorili bir tatlandırıcı ve dünya genelinde yaygın şekilde kullanılıyor. Araştırmalar, bu bitkinin sadece mutfakta değil, aynı zamanda tıpta da önemli bir rol üstlenebileceğini gösteriyor. Stevia, daha önceki çalışmalarda antioksidan ve potansiyel antikanser bileşikler içermesiyle dikkat çekmişti. Fakat bu bileşiklerin etkili olabilmesi için yüksek dozlar gerekiyordu ve bu durum kullanım açısından sınırlayıcıydı.

FERMANTASYONLA GÜÇLENEN MODELLER
Bu sınırlamayı aşmak için Japonya'daki Hiroşima Üniversitesi araştırmacıları, stevia özünü Lactobacillus plantarum SN13T adlı yararlı bir bakteri ile fermente etti. Bu işlem sonucunda, kanser hücreleri üzerinde çok daha etkili olan klorojenik asit metil ester (CAME) adlı yeni bir bileşik ortaya çıktı.
Laboratuvar testlerinde CAME'nin, pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği, hatta bu hücrelerin kendini yok etmesini sağlayan apoptoz mekanizmasını tetiklediği görüldü. Üstelik bu etki, sağlıklı böbrek hücrelerine zarar vermeden gerçekleşti.

YENİ NESİL ANTİOKSİDAN
Fermente edilmiş stevia özütü sadece kanserle savaşmakla kalmıyor; ayrıca oksidatif stresle mücadelede de daha etkili bir antioksidan olarak ön plana çıkıyor. Bu özelliği sayesinde, sağlıklı hücreleri serbest radikallerin zararlarından koruyabiliyor. Diğer fermente ürünler gibi (örneğin fermente soya ve ginseng), stevia da fermantasyon süreciyle biyolojik olarak daha aktif ve faydalı bir forma dönüşüyor.

HENÜZ YOLUN BAŞINDA AMA UMUT BÜYÜK
Araştırma, henüz sadece laboratuvar ortamındaki hücre kültürlerinde test edildi. Yani insanlar üzerinde etkinliği henüz kanıtlanmış değil. Ancak bu tür bulgular, doğanın ilaç potansiyeline olan inancı güçlendiriyor.

Araştırma, aynı zamanda mikrobiyal biyotransformasyon adı verilen ve bitki bileşiklerinin faydalı bakterilerle dönüştürülmesi prensibine dayanan yükselen bir bilimsel yaklaşımı da destekliyor. Basit bir tatlandırıcının, potansiyel bir kansere karşı silaha dönüşme ihtimali, hem doğaya hem de bilime bakışımızı yeniden şekillendirebilir.