Bir asırdır korunan mumya analiz edildi! Ortaya çıkan sonuç arkeologları şaşkına çevirdi

Bir asır önce İtalya’daki bir müzeye bağışlanan 800 yıllık bir mumya analiz edildi ve yüzünde nadir bulunan, siyah mürekkeple yapılmış dövmeler bulundu. Mumyanın kökeni ise gizemini koruyor.
Bir asırdır korunan mumya analiz edildi! Ortaya çıkan sonuç arkeologları şaşkına çevirdi

1930 yılından bir süre önce, yetişkin bir kadın mumyası Torino Üniversitesi’ndeki Antropoloji ve Etnografya Müzesi'ne (MAET) bağışlandı. Mumya, yüzündeki ilginç dövmeler nedeniyle yakın zamanda bir araştırmacı ekibi tarafından analiz edildi.

KADIN MS 1215 İLA 1382 YILLARI ARASINDA ÖLMÜŞ

Kültürel Miras Dergisi'nin Mayıs-Haziran sayısında yayımlanan çalışmada, uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, mumya ve dövmeleri üzerindeki analizleri ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Bu buluşu, hem dövmenin bulunduğu yer açısından hem de dövmede kullanılan mürekkep bileşimi açısından son derece sıra dışı buldular.

mumya.jpeg

Mumya, düz siyah saçları kısa kesilmiş ve And Dağları’ndaki mumya mezarlarına özgü bir şekilde sıkıca oturtulmuş bir kadına ait. Araştırmacılar, mumyanın vücuduna yapışmış tekstil parçalarının karbon tarihlemesini yaptı. Kadının MS 1215 ila 1382 yılları arasında öldüğü belirlendi.

Üniversitesinin antropologlardan biri, kalıntıların, özellikle koruma, beden yerleşimi, materyaller ve belgelere dayanarak, mumyanın Güney Amerika kökenli olduğunun güçlü bir şekilde desteklendiğini açıkladı.

YÜZÜNDE SIRA DIŞI DÖVMELER BULUNDU

Araştırma ekibi, kızılötesi reflektografi tekniğini kullanarak mumyayı yakından incelediler ve bir dizi sıra dışı dövme fark ettiler. Mumyanın sağ yanağında üç çizgi, sol yanağında bir çizgi ve sağ bileğinde S şeklinde bir çizgi keşfedildi.

Araştırmacılar, Antik And Dağları bölgesinde yaşayanlar arasında yüzdeki dövmelerin nadir görüldüğünü aktardı. S şeklindeki dövmenin ise şimdiye kadar And Dağları bölgesine özgü olduğunu belirttiler.

mumya-dovme.png

Dövmeleri yapmak için kullanılan mürekkebi belirlemek için araştırmacılar bir dizi teknik kullandı. Mürekkepte kömür kanıtı bulmayı bekleseler de bunun yerine mürekkebin, mineral ojit izleri olan bir demir oksit minerali olan manyetit ile yapıldığını keşfettiler. Güney Amerika'da, ojit ve manyetit, mumyalanmış kadının vatanı olduğu düşünülen güney Peru’dan gelmiş olabilir.

Arkeologlardan biri, dövme için hematit veya manyetit gibi mineral veya toprak pigmentlerinin kullanımını anlatan Amerika'ya ait az sayıda etnografik anlatım olduğunu ve yeni çalışmanın bunlarla oldukça iyi uyuştuğunu belirtti.

Ancak antik dövme konusunda uzman olan bir isim, gizemli mumyanın And Dağları'ndan geldiğine ikna olmuş değil. Stil açısından, bu yüz işaretlerinin And Dağları’ndan çok tarihi Arktika veya Amazon gelenekleriyle çok daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu savunuyor. “Oksijen izotoplarının veya diğer çalışmaların, bize bu bireyin kökenleri hakkında neler söyleyebileceğini görmek büyüleyici olurdu." diye ekliyor.

Ancak henüz izotop analizleri yapılmadı. Bu tür analizler invaziv olduğundan, kalıntıların bütünlüğünü korumak için şu anda bu tür prosedürleri sınırlamaya karar verdiler.

Kaynak:ekoltv.com.tr

Yaşam