Türkiye, uzay ve havacılıkta son yıllarda müthiş performans sergiledi. İlk astronot Alper Gezeravcı ile ISS’e yolculuk yapılırken, o anlar Türkiye tarihinde kilometre taşı olarak kayıtlara geçti. 

Bir yandan uzay çalışmaları devam ederken, diğer yandan haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın fırlatılması da sürüyor. Uzun süredir üzerine çalışılan yerli ve milli uydu, artık ABD’de son hazırlıklarını tamamladı ve fırlatılmak için gün sayıyor. Peki TÜRKSAT 6A ne zaman fırlatılacak? TÜRKSAT 6A fırlatma canlı nasıl izlenir, hangi kanallarda veya platformda yayınlanacak? 

TÜRKSAT 6A NE ZAMAN FIRLATILACAK?

SpaceX, Aralık 2021'de Türksat 5B iletişim uydusunu Dünya'dan 22.236 mil yükseklikteki sabit yörüngeye fırlattı. Uydu, Ocak 2021'de Cape'in o yılki ilk roket fırlatılışı sırasında uçan Türksat 5A'ya katılmıştı.

TÜRKSAT 6A FIRLATMA ANINI CANLI İZLEME

Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu, yaklaşık iki haftadır ABD’de çeşitli testlerden geçiyor. Kısa süre önce yakıt dolum testini de başarıyla geçen TÜRKSAT 6A, aksilik olmazsa Falcon 9 roketi ile Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya gönderilmesi planlanıyor. Falcon 9, uzay yolculuklarında sıkça tercih edilen bir roket. İlk astronot Gezeravcı da yine Falcon 9 roketiyle uzaya başarıyla gönderilmişti.

 

TÜRKSAT 6A, hava şartlarında olumsuzluk yaşanmazsa 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya gönderilecek. TÜRKSAT 6A’nı fırlatılma anı canlı olarak yayınlanacak. Hem SpaceX hem de TUA resmi sosyal medya hesaplarının yanı sıra, birçok ulusal kanalda da yerli uydunun fırlatılma anını canlı izleyebilirsiniz. Ekol TV de o anları anbean sizlerle buluşturacak. Ekol TV YouTube kanalına abone olup bildirimleri açmayı unutmayın. 


TÜRKSAT 5 NE ZAMAN FIRLATILDI

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, Spacex'in Falcon 9 roketi ile Türkiye saati ile 06:58'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Fırlatma Kompleksi'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.


Türksat 5B haberleşme uydusu, faydalı yük kapasitesi ve güç değerleri ile Türksat uydu filosundaki en yetenekli uydu olacak.

Türksat 5B, Sabit Uydu Servisi (FSS) sınıfındaki uydulara göre en az 20 kat daha yüksek kapasite verimliliği ile yüksek verimli uydu kategorisindedir.


Ülkenin en yüksek yük taşıma kapasiteli uydusu olan Türksat 5B, 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip. Toplamda 55 Gbps'den fazla veri iletim kapasitesi sağlayacaktır.


EKOL TV YOUTUBE KANALINA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN