Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu 2024’te başladı. TUA tarafından seçilen astronotlardan Alper Gezeravcı, uzay çalışmaları kapsamında zorlu bir görevde yer aldı ve SpaceX’in roketiyle ISS’ye gönderilip iki hafta boyunca çeşitli deneyler yaptı.


Şimdi ise sıra ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever’e geldi. Gezeravcı ile sürekli istişarelerde bulunan Atasever, bugün yörünge altı araştırma uçuşunu yaparak Türkiye’nin ikinci uzay yolcusu olacak.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DESTEK MESAJI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuva Cihangir Atasever'e yolculuğu öncesinde başarılar diledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Bugün Yörünge Altı Araştırma Görevi için uzay yolculuğuna başlayacak olan, ülkemizin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’e başarılar diliyorum. 7 bilimsel deneye imza atacak astronotumuzun çalışmalarını heyecanla takip ediyoruz." dedi.


UZAYDA HANGİ DENEYLERİ YAPACAK


Peki Atasever hangi deneyleri yapacak? İşte Türk astronotu bekleyen birbirinden ilginç 7 deney…


Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever'in araştırmacı astronot olarak bulunduğu 6 kişilik "Galactic 07" ekibinde ABD'den iki, İtalya'dan da bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer alacak.


Anadolu Ajansı’nın haberine göre Atasever'in, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanıyor.


BEACON, UZİKAT, METABOLOM VE DAHASI….


Atasever, "BEACON" adlı beyin görüntüleme deneyi kapsamında, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun her aşamasında taşıyacak. Bu şekilde, beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan akışı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelenecek. Deneye ek olarak Atasever'den, dünyayı uzaktan görmüş olmanın psikolojik değişim ve dönüşümlerini yansıtan örnekler toplanacak ve analiz edilecek.


Bir diğer deney ise IvmeRad Radyasyon Dozimetresi. Bu tene kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecek. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.


Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak girişimi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi, özel bir kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kaleminin uzaya taşınmasını içeriyor. Bu deney, uzay ortamındaki insülin doz aktarım verimliliğini ilk kez test etmeyi amaçlıyor. Bu sayede, gelecekte Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliği hakkında ilk adım atılmış olacak.

Rusya ile Çin, Ay'da istasyon kurmak için uzayda 5 ortak görev planlıyor Rusya ile Çin, Ay'da istasyon kurmak için uzayda 5 ortak görev planlıyor


Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever'den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dışı veziküller, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edilecek. Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.


Son olarak Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever'in gerçekleştireceği Yörünge Altı Araştırma Görevi'nde uygulanacak.