WhatsApp’tan bir gün ‘Nasılsın?’ mesajı gelirse şaşırmayın! Meta’dan yeni yapay zeka hamlesi geldi

Meta, kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için yapay zeka karakterlerini daha çok ön plana çıkarmaya hazırlanıyor. Facebook, WhatsApp ve Instagram’a entegre edilen yapay zeka karakterleri, artık daha da aktif olacak. Kullanıcılar herhangi bir mesaj atmamış olsalar dahi, yapay zeka destekli sohbet botları size mesaj atabilecek.
WhatsApp’tan bir gün ‘Nasılsın?’ mesajı gelirse şaşırmayın! Meta’dan yeni yapay zeka hamlesi geldi

Bir gün WhatsApp’tan ‘Nasılsın?’ mesajı gelirse şaşırmayın. Yapay zeka destekli sohbet botları, artık siz yazmadan size yazabilecek. Mesajlar, kullanıcı ilgi alanlarına göre gönderilecek. Meta, bu sistemi geliştirmek için Alignerr isimli veri etiketleme firmasıyla beraber çalışıyor. Amaç ise geçmiş sohbetleri hatırlayan ve size özel önerilerde bulunan daha doğal bir yapay zeka deneyimi sunmak.

yapay-zeka-sohbet.jpeg

YAPAY ZEKA BOTLARI SİZ YAZMASANIZ DA YAZACAK

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalarda, artık kullanıcı bir mesaj atmasa dahi sohbet botlarından mesaj alınabilecek.

Örneğin bir gün uyandığınızda WhatsApp’ta şöyle bir mesajla karşılaşabilirsiniz: ‘Umarım günün güzel geçiyordur. Yeni müzikler keşfettin mi? Film gecen için birkaç önerim olabilir.”

CEVAP VERİLMEYEN BOTLAR ISRARCI OLMAYACAK

Meta bu sistem için veri etiketleme şirketi Alignerr ile işbirliği yaptı. Şirketin amacı; kullanıcıların ilgi alanlarını hatırlayan, kişiselleştirilmiş yapay zeka karakterleri yaratmak. Bu karakterler, sadece kullanıcı ilk konuşmayı başlattıysa ve sonraki 14 gün içinde en az 5 mesaj yazdıysa tekrar mesaj atabiliyor. Cevap verilmeyen botlar ise ısrarcı olmuyor.

BİRÇOK KULLANICI BU SİSTEMDEN RAHATSIZ OLABİLİR

Meta bu özellik sayesinde “daha kişisel ve anlamlı” sohbetler sunmayı amaçladığını belirtti. Ancak birçok kullanıcı için bu sistem rahatsız edici olabilir. Öyle ki botlar daha önceki konuşmaları hatırlayarak kullanıcıya yazabiliyor.

Character.AI ve Replika gibi uygulamalar da kullanıcılara sürekli mesaj atan yapay zekalarla benzer sistemleri daha önce denemişti. Fakat Meta’nın bunu WhatsApp gibi günlük iletişim uygulamalarına taşıması, bambaşka bir boyut sayılabilir.

ETİK BOYUTU TARTIŞILIYOR

İşin etik boyutu da tartışılıyor. Character.AI şirketi şu anda 14 yaşında bir çocuğun intiharıyla bağlantılı olarak açılmış bir dava ile gündemde. Bu da yapay zeka karakterlerinin potansiyel risklerini tekrar gündeme getiriyor.

YAŞ SINIRLAMASI YOK

Ayrıca Meta, yapay zeka botlarının verdiği tavsiyelere güvenilmemesi gerektiğini sık sık vurguluyor. Sistemin şu anda herhangi bir yaş sınırlamasına tabi olmaması dikkat çekiyor. Bu durum, çocuk kullanıcıların da bu sistemle doğrudan karşılaşabileceği anlamına geliyor.

Kaynak:techcrunch

Teknoloji