O kadar da başarılı değilmiş: Her şeyi bilen yapay zeka saat okuyamıyor, gün hesaplayamıyor!

Yapılan yeni bir araştırma, neredeyse her şeyi bilen yapay zekanın, son derece basit olan bazı görevlerde başarısız olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma sonucuna göre, yapay zeka analog saati okuyamıyor veya belirli bir tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini hesaplayamıyor.
O kadar da başarılı değilmiş: Her şeyi bilen yapay zeka saat okuyamıyor, gün hesaplayamıyor!

Çeşitli kodlar yazabilen, insanlara gerçekçi görüntüler sunabilen yapay zeka, basit görevlerde sınıfta kaldı. Yapay zeka, saat kadranlarındaki ibareleri doğru yorumlayamıyor ve takvim hesaplaması yaparken ciddi sorunlar yaşıyor. 2025 Uluslararası Öğrenme Temsilleri Konferansı’nda (ICLR) sunulan ve 18 Mart’ta arXiv platformunda ön baskı olarak yayınlanan bir çalışmada bu zayıflıklara dikkat çekildi.

TEST EDİLDİ, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Araştırmacılar, Meta’nın Llama 3.2-Vision, Anthropic’in Claude-3.5 Sonnet, Google’ın Gemini 2.0 ve OpenAI’nin GPT-4o modeli gibi önde gelen çok modlu büyük dil modellerine (MLLM), özel bir saat ve takvim görsel veri seti sundu.

yz.jpg

Yapay zekanın, saatleri sadece %38,7 oranda ve takvim tarihlerini ise yalnızca %26,3 oranda doğru hesaplayabildiği görüldü. Bunun sebebi olarak bu görevlerin yalnızca bilgi değil, mekansal ve mantıksal akıl yürütme gerektirdiği düşünülüyor.

Anadolu saat okumanın, yapay zekadan ‘gördüğü’ şeyleri anlamlı bir şekilde işlemesini beklediğini, bunun ise oldukça zorlayıcı olduğu belirtiliyor.

Takvim hesaplamalarında da benzer şekilde karmaşıklık yaşıyor. Örneğin, “Yılın 153. günü haftanın hangi gününe denk gelir?” gibi sorular, görsel ve mantıksal akıl yürütme gerektirdiği için yapay zekanın şu anki modelleri bunu bilmekte de başarısız.

YAPAY ZEKA ARİTMETİĞİ ANLAMIYOR

Yapay zeka modelleri, matematiksel işlemleri insanlar gibi anlamıyor. Geleneksel bilgisayarlar için kolay olan aritmetik, büyük dil modelleri için hala bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. YZ matematiksel algoritmalar çalıştırmaz, daha çok eğitim verilerinde gördüğü örneklerden yola çıkarak olasılıksal tahminler yapar. Bu durum, yapay zekanın bazı zamanlarda neden basit hesaplamalarda yanıldığını gösteriyor.

Bu çalışma, yapay zekanın insanlardan farklı bir şekilde “anladığını” ve soyut, görsel, mantıksal akıl yürütme gerektiğinde zorlandığını bir kez daha ortaya koydu. Bizim için çocuk oyuncağı olan bir görev, yapay zeka için oldukça karmaşık ve zorlayıcı olabilir.

Kaynak:

Teknoloji