Merkez Bankasının normalleşme adımları devam ederken, İhracat Genelgesi ve Görünmeyen İşlemler Genelgesi güncellendi Bakan Şimşek sosyal medyadan konuyla ilgili paylaşımda bulundu.


Bakan Şimşek'in açıklamaları şöyle:


Makro finansal istikrarın ve rezervlerin güçlenmesi ile makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarına devam ediyoruz. Reeskont kredisi kullanan ihracatçılar için yüzde 70 olan TCMB’ye döviz satış yükümlülüğünü 2023 yılı Kasım ayında yüzde 40’a düşürmüştük. Yeni düzenleme ile tüm ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin satış yükümlülüğünü yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdik. Piyasalarının daha etkin çalışmasına yönelik sadeleştirme adımlarımız sürecek.

Ticaret Bakanlığı ihracatta yeni destek paketini devreye alıyor Ticaret Bakanlığı ihracatta yeni destek paketini devreye alıyor


TCMB'DEN İHRACAT İÇİN NORMALLEŞME ADIMI GELDİ


TCMB'den ihracatçılara normalleşme için ilk adım gelmişti. TCMB İhracat Genelgesi ve Görünmeyen İşlemler Genelgesini güncelledi. İhracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a indireceği bildirildi.


2022'DEN BERİ REZERVLER BİRİKİMİ İÇİN UYGULANIYORDU


TCMB 2022'de devreye aldığı önlemlerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ını rezervine katıyordu. Bu uygulama Merkez Bankası için rezerv kazanımı anlamına geliyor. TBMM’de milletvekillerine sunum yapan TCMB Başkanı Fatih Karahan, hafta başında rezervler güçlendikçe oran konusunda değerlendirme yapabileceklerini söylemişti. Böylelikle TCMB rezervlerindeki birikim ile ilgili olumlu veriler sonrası ilk adım ihracatçı tarafında atılmış oldu.