Eski adıyla Facebook olan Meta, birkaç yıl önce sanal gerçeklik evreni olarak nitelendirdiği Metaverse’ü duyurdu. Pandemide milyonlarca vatandaşın ilgisini çeken bu teknoloji, yıllar sonra fiyasko çıktı...


Özellikle pandeminden sonra tüm dünyanın ilgi odağı olan bu teknolojide milyonlarca vatandaş ev, arsa ve köprüler alarak sanal alemde zengin olma hayali kurdu. Aradan yıllar geçerken Metaverse’de alınan hiçbir şey değer kazanmazkan, aksine dibi gördü.


Elon Musk’tan yeniden Zuckerberg’e kafes dövüşü göndermesi: Ne zaman ve nerede isterse... Elon Musk’tan yeniden Zuckerberg’e kafes dövüşü göndermesi: Ne zaman ve nerede isterse...

METAVERSE’DEN GERİYE KALAMAYANLAR…


Paris’ten köprü, Çırağan’dan saray ve dünyaca ünlü yerlerden ev alanlar… Tabii ki ilk çıktığında herkes bir gün zengin olma hayatlini kuruyordu. Fakat yıllar sonra aci bilanço ortaya çıktı ve Türkiye’de milyonlarca vatandaş Metaverse fiyaskosunun enkazında kaldı.


Meta'nın başlattığı dijitalde arsa satışında ilk 6 ayda en çok arsa/ yer satışı yapan platformda yaklaşık 185 bin bölüm satılmış, bunun 3'te 1'ni Türkler almıştı.


Öte yandan teknoloji devinin başlattığı akıma birçok teknoloji şirketi de giriş yapmıştı. Metaverse üzerinde arazi satışı yapan platformlar arasında Decentraland, The Sandbox, SuperWorld gibi platformlar da öne çıkmıştı.


Bir anda yüzlerce metaverse şirketi sanal ortamda yatırıma açılmıştı. Sanal arsalara en çok talep ise Türkler'den gelmişti. TÜBİTAK'ın 2023 istatistiklerine göre, dünyada satılan metaverse arsalarının yarısına yakınını Türkler satın aldı.


1.1 MİLYON TÜRK ABONE OLDU


Raporlara göre Türkiye'den 1.1 milyon kişi metaverse sistemine üye oldu ya da arsa aldı. Bu arsaları emlak platformlarında satışa çıkaranlar bile oldu.


Türkiye'de özellikle perakende alanında faaliyet gösteren birçok şirket milyonlar harcayarak bu alana özel yatırımlar yaptı.


LC Waikiki'den Kiğılı'ya, Fiat'tan Adidas'a, Samsung'dan Vodafone'a kadar pek çok şirket burada mağazalar açmaya başladı. Sadece Türkiye'de şirketlerin bu alanda gerçekleştirdiği yatırım miktarı 2022 yılı istatistiklerine 400 milyon doları buldu.


Öte yandan Sabah.com.tr’nin haberine göre 2024 yılı itibarıyla Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan şirket metaverse yatırımlarından 2022'de yaklaşık 14 milyar dolar kaybetti.


2023'te ise kayıp 16 milyar dolar. Şirket 5 yılda 47 milyarını sanal dünyaya kaptırdı. Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg'den sonra en çok para kaybeden Türkiye oldu. Uzmanlara göre, Türkiye'nin arsa satışı ve şirketlerin yatırımlarına ödediği para 1 milyar doların üzerinde.


Editör: Haber Merkezi