Yeni araştırma ortaya çıkardı: Bu beslenme tarzı mide kanseri riskini %45 düşürüyor!


ABD’deki Loma Linda Üniversitesi’nden epidemiyolog Gary Fraser ve ekibi, 2002-2007 yılları arasında ABD ve Kanada’da yaşayan 79.468 Yedinci Gün Adventist bireyin tıbbi verilerini inceledi. Takipler 2015 yılına kadar sürdü ve sonuç olarak vejetaryen beslenme şeklinin mide kanseri riskini %45 oranda düşürdüğü görüldü. Ayrıca çalışma, bu beslenme tarzının diğer bazı kanser türlerine yakalanma oranını ne kadar azalttığını da gösterdi.

VEJETARYEN BESLENME KANSER RİSKİNİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜRÜYOR
Yapılan çalışma sonucunda; vejetaryen beslenenlerin mide kanseri riskinin %45, lenfoma riskinin ise %25 daha düşük olduğu görüldü. Tüm kanser türleri için genel risk azalması ise %12 olarak belirlendi.

VEJETARYEN BESLENMENİN MİDE-BAĞIRSAK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Araştırma, en belirgin etkinin mide-bağırsak sistemi üzerinde olduğunu ortaya koydu. Bunun sebebi, bu organların sindirim esnasında besinlerle ve bağırsak bakterilerinin ürettiği metabolitlerle doğrudan temas etmesi. Özellikle işlenmiş etler risk faktörü sayılırken, turunçgiller, sebzeler ve ızgara/mangalda pişirilmiş balık ile etin kontrollü tüketimi koruyucu rol oynayabiliyor.

PANKREAS GİBİ DİĞER KANSER TÜRLERİNDE BELİRGİN BİR KORUMA SAĞLAMIYOR
Bununla beraber çalışma, diyetin idrar yolu, sinir sistemi ya da pankreas gibi bazı kanser türlerinde belirgin bir koruma sağlamadığını da ortaya koydu. Bunun yanında bu tür çalışmalar neden-sonuç ilişkisi kurmaktan ziyade eğilimleri gösteriyor. Yani vejetaryen beslenenlerin, aynı zamanda daha fazla egzersiz yapma veya sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimseme ihtimali de yüksek olabilir.

UZMANLAR BESLENMEYE DAHA FAZLA SEBZE VE MEYVE EKLENMESİNİ SÖYLÜYOR
Araştırmacılar, katı bir vegan veya vejetaryen olmanın herkes için zor olabileceğini, özellikle besin çeşitliliğinin sınırlı olduğu bölgelerde beslenme eksiklikleri yaşanabileceğini hatırlatıyor. Bundan dolayı uzmanların önerisi, kesin bir diyet değişikliğinden ziyade, beslenmeye daha fazla sebze ve meyve eklemenin en önemli adım olduğu yönünde.