Sert ve yumuşak suda denendi! İşte içme suyundaki mikroplastiklerden kurtulmanın şaşırtıcı yolu


2024’te Çinli bilim insanları, mikroplastikleri sudan uzaklaştırmanın son derece basit bir yolunu keşfetti: Kaynatma ve filtreleme.

KAYNAR SU İLE MİKROPLASTİK AZALIYOR
Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden araştırmacılar, hem yumuşak suda hem de mineral açısından zengin sert musluk suyunda deneyler yaptı. Suyu kaynatmadan önce içerisine mikro ve nanoplastikler eklediler, daha sonra çökeltileri basit bir filtreyle ayırdılar.

Araştırmacılar makalelerinde şunu vurguladı:
“Merkezi su arıtma sistemlerinden sızan musluk suyu nano/mikroplastikleri (NMP’ler), su tüketimi yoluyla insanlar için potansiyel sağlık riskleri oluşturduğundan, küresel çapta giderek artan bir endişe kaynağıdır.”
Deney sonucunda kaynatma ve ardından filtreleme işlemiyle NMP’lerin %90’a varan kısmı sudan uzaklaştırılabildiği görüldü.

KİREÇ MİKROPLASTİKLERİ HAPSEDİYOR
Sert musluk suyunda etkili sonuç alınmasının nedeni, sudaki yüksek kalsiyum karbonat. Kaynama esnasında çökelti oluşturan bu madde, plastik parçacıklarının yüzeyinde kabuk gibi bir tabaka oluşturuyor ve onları hapsediyor.

Ekip, bu durumu şu sözlerle açıkladı:
“Sonuçlarımız, kaynama anında su sertliğinin artmasıyla nanoplastik çökelme verimliliğinin arttığını gösterdi. Örneğin, 80 mg/L’de %34 iken, 180 ve 300 mg/L’de sırasıyla %84 ve %90’a ulaştı.”
Yumuşak suda bile, NMP’lerin yaklaşık dörtte biri sudan ayrıldı. Ayrıca, bu çökeltiler çay süzmek için kullanılan paslanmaz çelik süzgeç gibi basit filtrelerle sudan uzaklaştırılabiliyor.

PLASTİKLERİN ZARARLARI VE YENİ ALIŞKANLIK
Geçmiş araştırmalarda içme suyunda polistiren, polietilen, polipropilen ve PET parçacıkları tespit edilmişti. Bu mikroplastiklerin bağırsak mikrobiyomunu bozduğu ve antibiyotik direncini artırabileceği de biliniyor.
Guangzhou Tıp Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Zimin Yu ve ekibi, çalışmalarını şu sözlerle özetliyor:
“Bu basit kaynar su stratejisi, evlerdeki musluk suyundaki NMP’leri arındırabilir ve su tüketimi yoluyla insanların NMP alımını zararsız bir şekilde azaltma potansiyeline sahiptir.”
Araştırmacılar, kaynatılmış su içmenin küresel NMP maruziyetini azaltmak için uzun vadeli uygulanabilir bir yöntem olduğunu söylüyor. Fakat kaynar su tüketiminin bazı kültürlerde gelenek olmasına rağmen dünya genelinde yaygın olmadığını da ekliyorlar.