Çoğumuzun mutfağında var: Hem tatlı hem güçlü! İşte Alzheimer’a karşı koruyan mucizevi gıda


Hemen hemen çoğumuzun mutfağında olan bir gıda, beyninizi Alzheimer’a karşı koruyabilir. Ancak uzmanlar bu gıdanın doğru türünü seçtiğinizde etkisinin maksimuma çıkabileceğini belirtiyor. Peki bu hangi besin?

BAL VE BEYİN SAĞLIĞI
Nutrients dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; balın içerdiği zengin biyoaktif bileşikler oksidatif stres ve iltihaplanmayla mücadele ederek Alzheimer’a karşı güçlü etkiler gösterebiliyor. Balın nöroprotektif etkisi, türüne göre değişiklik gösteriyor:

Kestane balı, sinir sistemi hücrelerini glutamat kaynaklı hasara karşı koruyor.
Manuka ve avokado balı, amiloid-β birikiminin neden olduğu nörolojik hasarı geciktirebiliyor.

Araştırmada ayrıca, Tualang, Okaliptüs, Kelulut, Çok Çiçekli, Safran, Eryngium, Cezayir ve Kahve ballarının da benzer nöroprotektif etkilere sahip olduğu belirtildi. Çalışmanın yazarları, balın Alzheimer’a karşı güçlü bir doğal koruyucu ajan olduğunu, oksidatif stres ve iltihabı azaltmanın yanında toksik proteinlerin oluşumuna da müdahale ettiğini vurguladı. Fakat insan odaklı çalışmaların sınırlı olduğu, optimal doz ve kalite standartlarını belirlemek için klinik deneylere ihtiyaç olduğu belirtildi.

BALIN DİĞER FAYDALARI
Balın en bilinen faydalarından biri, özellikle çocuklarda boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletmesi. Araştırmalar, balın difenhidramin (antihistaminik) gibi bazı öksürük ilaçlarından daha etkili olduğunu ve öksürük süresini kısalttığını ortaya çıkardı. Üstelik bal, yan etkisiz olduğu için hem çocukların hem de ebeveynlerin uyku kalitesini artırabiliyor.

Bal ayrıca, kan şekeri kontrolüne de katkı sağlayabilir. Yapılan bir araştırmada, günlük bal tüketiminin tip 2 diyabet hastalarında açlık kan şekeri seviyelerini iyileştirebileceği öne sürüldü.

Bal, kalp sağlığı açısından da faydalı. 40 yaş üstü 4.500’den fazla kadını kapsayan bir gözlemsel çalışmada, orta düzeyde bal tüketiminin yüksek tansiyon riskini düşürdüğü gözlemlendi.