Grip olup olmadığınızı anlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Semptom görmeden tat üzerinden virüs tespit edilebilecek


Bilim insanları şimdi bu soruna pratik bir çözüm getirdi: virüsü tespit eden sakız. Araştırmacılar, sakız çiğnemenin virüsün semptom öncesi bulaşmasını önlemede ve hızlı teşhiste yardımcı olabileceğini söylüyor.

GRİBİ TEŞHİS EDEN SAKIZ
Yeni test, virüsle karşılaştığında kekik aroması salan moleküler bir sensöre dayanıyor. Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’nden Eczacılık ve Biyofarmasötik Profesörü Lorenz Meinel ve ekibi, ACS Central Science dergisinde yayımladıkları çalışmada, karmaşık laboratuvar cihazları yerine herkesin her yerde kullanabileceği bir dedektör geliştirdiklerini açıkladı.

Sensör, influenza virüsünün bir proteini olan nöraminidazın etkisiyle çalışıyor. Virüs, konak hücresine bağlanmak ve enfekte etmek için bu enzimi kullanıyor. Araştırmacılar, nöraminidazın etkilediği bir substrata timol molekülü ekleyerek dilin algılayabileceği bir aroma oluşturdu. Teorik olarak, grip virüsü bulunan bir kişinin ağzına giren sensör, timol moleküllerini serbest bırakıyor ve dil tarafından algılanabiliyor.

Laboratuvar testlerinde sensör, grip tükürüğü bulunan örneklerde 30 dakika içinde timol salımı gerçekleştirdi. Meinel ve ekibi, sensörün klinik deneylerini önümüzdeki iki yıl içinde insan üzerinde doğrulamayı planlıyor. Eğer başarılı olursa, sakız veya pastil formunda kullanılarak yüksek riskli ortamlarda hızlı tarama yapılmasına olanak sağlayacak.

GRİP BELİRTİLERİ NELER?
- Ani yüksek ateş
- Kas ağrısı
- Yorgunluk veya bitkinlik
- Kuru öksürük
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Uyku güçlüğü
- İştahta azalma
- İshal veya karın ağrısı
- Genel hasta hissi
Günümüzde grip teşhisi için kullanılan burun sürüntüsü testleri, burundan alınan örneklerde grip virüsü proteinlerini tespit ediyor ve 30 dakikadan kısa sürede sonuç veriyor. Bu testler hem eczanelerde hem de internet üzerinden temin edilebiliyor.