Fıtrata uygun beslenme: Yiyip içtiklerimiz ömrü uzatır mı?

Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, 'Oylum Talu ile Hafta Sonu' programına konuk oldu. Sağlıklı ve uzun bir hayat için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatan Aktaş, tüketilen besinlerin doğal olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Aktaş şu ifadeleri kullandı:
BESİNLERİ MEVSİMİNDE TÜKETMELİYİZ
Beslenme düzeninizin ömrünüzü uzatması için fıtratına uygun beslenmek önemlidir. Hem fıtratına uygun beslenmeniz hem kendi vücudunuzu tanımanız, hem de yediğiniz gıdanın fıtratını, kökenini merak etmeniz son derece önemli. Bir kere mevsiminde beslenmeliyiz, karbonhidrattan uzak durmalıyız. Mevsimsel ritme uygun beslenmezseniz yani siz yaz sebzesini, kışın kış sebzesini yazın yerseniz vücudunuzun algılarını bozarsınız. Aynı şekilde siz kendi vücudunuzu tanımazsanız karbonhidratlara ağırlık verirsiniz. Bu sefer çok hızlı bir biçimde yaşlanırsınız. İnsan vücudu karbonhidrat yemeye uygun değildir. Karbonhidratların tamamı bizim vücudumuz için enflamatuardır. Enflamasyonu (iltahap) tetikler. Çünkü insan vücudu karbonhidratı sindiremez, reaksiyon verir. Çok basitçe anlatayım size.
KARBONHİDRATTAN UZAK DURUN
Biyokimyasal olarak siz şeker yediğinizde kan şekeriniz yükselir. Elma yediğinizde kan şekeriniz yükselir. Ekmek yediğinizde kan şekeriniz yükselir. Kan şekerini düşüren bir tane hormon vardır, insülin. Ne yedeği vardır, ne yardımcısı vardır. Ama et yedinizde, sizin kan şekeriniz düştüğünde yükselten 5-6 ayrı mekanizma vardır. Yani baktığınız zaman biyokimyasal olarak, İnsan karbonhidrat yemeye uygun değil zaten. Onun için basitçe iki cevap vermek gerekiyorsa bir mevsiminde yiyin, iki karbonhidrattan uzak durun.