‘Egzersiz yapıyorum, bir şey olmaz’ diye düşünmeyin! Oturmak, egzersiz yapsanız bile beyninizi çürütüyor


Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çok fazla oturmanın kalp hastalığına neden olabileceğini ortaya çıkardı. Yeni bir araştırma ise egzersizle ne kadar dengelemeye çalışırsanız çalışın, oturmanın beyninizi çürüttüğünü gösterdi. Bu özellikle saatlerce oturan 50 yaş üstü kişiler için geçerli.

Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, hareketlerini izlemek için giyilebilir cihazlar kullanarak 7 yıl boyunca 404 yetişkini takip etti. Katılımcıların yaklaşık %90'ının haftada 150 dakikalık orta düzeyde egzersiz yaptıkları, ancak daha fazla oturanların beyin sağlığının daha kötüye gittiği görüldü. Daha ince hafıza merkezleri ve daha hızlı bilişsel gerileme belirtileri gösterdikleri görüldü. Bu durumun ise Alzheimer'a kapı araladığı biliniyor.

Bu çalışma, egzersizin hareketsiz yaşamın verdiği zararı dengelediği yönündeki uzun süredir devam eden inancı altüst etmiş durumda. Aslında dengelemek diye bir şey yok. Sadece çok uzun süre oturmak bile kalıcı hasara yol açıyor. Çalışmanın yazarlarından biri olan Pittsburgh Üniversitesi'nden Dr. Marissa Gogniat, "Her gün egzersiz yapsanız bile oturarak geçirilen zamanı en aza indirmek Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını azaltır" diyor.

Alzheimer'a genetik olarak yatkın olanlar arasında bile, uzun süre oturma ile beyin yıpranması ve aşınması arasındaki bağlantının daha güçlü olduğu görüldü.
Elbette, hiç kimse egzersizi bırakmanızı önermiyor. Burada önemli olan hepimizin tüm gün boyunca neden ve nasıl bu kadar hareketsiz olduğumuzu yeniden düşünmemiz gerektiğidir.
Tek yapmanız gereken arada sırada ayağa kalkmak, biraz esnemek ve biraz yürümektir.