100 yaşınıza kadar yaşamak ister misiniz? O zaman hemen bu 4 alışkanlığı edinin


Uzun ömürle ilgili yapılan çalışmalar, daha uzun yaşama şansımızı artıran noktaları ortaya koydu. Her ne kadar bu duruma genlerin de etkisi olsa da edineceğiniz 4 basit alışkanlıkla sizin de uzun bir ömür yaşamanız mümkün.

100 YAŞINA KADAR YAŞAMAK İSTEYENLER İÇİN 4 ALIŞKANLIK
1. FİZİKSEL AKTİVİTE
Araştırmalar, her gün fiziksel aktivite yapan kişilerin daha uzun ve daha sağlıklı yaşama eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı. Bir araştırma, fiziksel aktiviteden haftada yaklaşık 75 dakika tempolu yürüyüşe geçmenin yaşam beklentisini yaklaşık iki yıl artırdığını gösterdi.
Daha uzun yaşamak istiyorsanız, mümkün olduğu kadar uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız. Bunun için pratik ipuçları arasında her 30 dakikada bir ayağa kalkmak, birini aramak veya e-posta göndermek yerine ofiste onu görmeye gitmek ve işe gidip gelirken toplu taşıma araçlarında ayakta durmak yer alır. Bunların yanında çoğu gün yaklaşık 30 dakika orta düzeyde egzersiz yapmanız da size yardımcı olacaktır.

2. SEBZE TÜKETİN
30 yıl boyunca yaklaşık 100.000 kişiyi takip eden bir çalışma, 70 yaşına kadar sağlıklı yaşayan (kronik hastalıkları olmayan) kişilerin genellikle daha fazla meyve, sebze, tam tahıl, kuruyemiş ve baklagil ve daha az trans yağ, kırmızı veya işlenmiş et, kızarmış yiyecekler ve şekerli yiyecekler yediğini ortaya çıkardı. Daha da önemlisi, bu çalışma vegan olmanız veya asla kırmızı et yememeniz gerektiğini söylemiyor.

3. UYKU DÜZENİ
Düzenli ve kaliteli bir uyku, yaşam boyu sağlık ve uzun ömür açısından oldukça önemlidir. Yaklaşık 500.000 İngiliz üzerinde yapılan bir çalışmada, düzensiz uykuya sahip olanların, düzenli uykuya sahip olanlara kıyasla %50 daha yüksek erken ölüm riski taşıdıklarını göstermiştir.
Kaliteli ve düzenli uykunun sağlık için önemli olsa da ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu ve ne zaman yatağa girmeniz gerektiği ise kişiye göre değişmektedir. Ancak genel olarak bir yetişkinin 7-9 saat uyuması önerilmektedir.

4.STRES
Stresin sağlığınız üzerinde pek çok olumsuz etkisi vardır. Örneğin, erken yaşta ortaya çıkan stres faktörlerinin ileriki yaşlarda sağlığı olumsuz etkileyebileceği söyleniyor. Hatta ilerleyen yaşlarda kötü sağlığa ve erken ölüme yol açabilecek şekilde inflamasyon seviyelerini artırarak moleküler ve hücresel düzeye kadar etki edebildiği belirtiliyor.
Strese karşı artan psikolojik dayanıklılık gösteren yaşlı yetişkinlerin, herhangi bir nedenden ölme olasılığı ise daha düşüktür. Yaşlı yetişkinlerde psikolojik dayanıklılığı artırmak için sadece sekiz hafta düzenli olarak yoga yapmaları yeterlidir.
Sosyal olarak daha aktif hayatı olanlar da daha uzun yaşama eğilimindedir. Sosyal olarak aktif olan 65 yaş üstü kişilerin, neredeyse hiç sosyal aktivitede bulunmayanlara kıyasla beş yıl daha fazla yaşama olasılıkları üç kat daha fazladır.