Yazar Pınar Kür 82 yaşında hayatını kaybetti

82 yaşında hayatını kaybeden Pınar Kür, çağdaş Türk edebiyatının en önemli kadın yazarlarından biriydi. Roman, öykü ve çeviri alanında önemli eserlere imza atan Kür, ardında güçlü bir edebi miras bıraktı.
Yazar Pınar Kür 82 yaşında hayatını kaybetti

Çağdaş Türk edebiyatının öncü isimlerinden biri olan yazar ve çevirmen Pınar Kür, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Edebiyattaki kadın temsiline cesur yaklaşımı, çok katmanlı karakterleri ve toplumsal meselelere duyarlı kalemiyle tanınan Kür, aynı zamanda önemli bir akademisyen ve çevirmen olarak da hafızalarda yer edindi.

BAŞARILARLA DOLU BİR YAŞAM

1943yılında Bursa’da dünyaya gelen Pınar Kür, edebiyat öğretmeni İsmet Kür ile Fransızca ve matematik öğretmeni Bahram Kür’ün kızıydı. Lise eğitimini Robert Kolejinde tamamladı. Üniversite eğitimine Amerika Birleşik Devletleri’nde Queens College’da başladı, ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde sürdürdü. Doktorasını Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi’nde tamamlayan Kür, “Yirminci Yüzyıl Tiyatrosunda Gerçeklik ve Yanılsama” konulu teziyle dikkat çekti.

screenshot-34.jpg

TİYATROYLA BAŞLAYAN YAZARLIK SERÜVENİ

1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrolarında dramaturg olarak görev yapan Kür, edebi kariyerine Dost dergisinde yayımlanan öyküleriyle adım attı. Cumhuriyet, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat gibi önemli dergilerde yazı ve öyküleriyle yer aldı.

İLK ROMANIYLA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

1979 yılında yayımlanan ilk romanı "Yarın Yarın" ile geniş bir okur kitlesine ulaşan Pınar Kür, toplumsal baskılar altında kalan kadınları merkeze alan romanlarıyla tanındı. 1984 yılında yayımlanan "Akışı Olmayan Sular" adlı öykü kitabı, Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görüldü.

screenshot-33.jpg

AKADEMİSYEN KİMLİĞİYLE YENİ NESİLLERE İLHAM VERDİ

Kür, İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda başladığı akademik kariyerini İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü'nde öğretim üyeliği yaparak sürdürdü. Eğitimci yönüyle de birçok genç yazara ve öğrenciye ilham kaynağı oldu.

KADIN ODAKLI EDEBİYAT ANLAYIŞIYLA İZ BIRAKTI

Pınar Kür’ün eserlerinde güçlü kadın karakterler, sınıfsal farklılıklar, cinsiyet rolleri ve bireysel özgürlük temaları öne çıktı. Yazarlık kariyeri boyunca cesur ve sorgulayıcı bir dil kullanan Kür, kadınların iç dünyasını ve toplumla olan çatışmasını çarpıcı biçimde işledi.

ESERLERİ VE ÇEVİRİLERİYLE GENİŞ BİR KÜLLİYAT

Pınar Kür'ün önemli eserleri arasında Yarın Yarın, Küçük Oyuncu, Asılacak Kadın, Bir Cinayet Romanı, Sadık Bey, Bir Deli Ağaç ve Aşkın Sonu Cinayettir gibi romanlar yer alıyor. Ayrıca Doğmamış Çocuğa Mektup, Vişnenin Cinsiyeti ve Theo’ya Mektuplar gibi dikkat çeken çeviri eserleri Türkçeye kazandırdı.

HAYATI BOYUNCA EDEBİYATI VE KADINI SAVUNDU

2013 yılında Ankara Öykü Günleri kapsamında Onur Ödülü’ne layık görülen Pınar Kür’ün özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda korunuyor. Oyuncu Can Kolukısa ile evliliğinden gazeteci Emrah Kolukısa dünyaya geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Kültür & Sanat