Farklı kültürler, tek enstrüman! Canan Anderson: Beni farklı yapan tüm müzik türlerini içimde barındırmam

Keman virtüözü Canan Anderson, Atatürk Kültür Merkezi’nde unutulmaz bir gece yaşattı. Doğu ve Batı Müziğini harmanlayarak müziğini hayranlarına aktaran usta isim, sahnede tek başına boy gösterdi. Anderson, ‘kemanın renkleri’ konseptiyle seyirciyi duygudan duyguya sürükledi. Birçok ülkede bulunan ve çok farklı kültürler gören Anderson, çok kültürlülüğü müziğine yansıtarak yolculuğuna devam ediyor. Anderson Ekol TV'ye özel röportaj verdi.
Farklı kültürler, tek enstrüman! Canan Anderson: Beni farklı yapan tüm müzik türlerini içimde barındırmam

Atatürk Kültür Merkezi'nde dün akşam Canan Anderson’la Kemanın Renkleri konseri izleyicileri büyüledi. Farklı müzik kültürlerini harmanlayarak seyirciye aktaran Canan Anderson, yenilikçi müzik anlayışıyla hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı. Ruhun derinliklerine yansıyan performansıyla büyük beğeni toplayan Anderson, Ekol TV’den Demet İlce’ye konuştu.

a3c38fda-d8d9-47da-b143-b90f088c9914.jpeg

KONSER NASIL GEÇTİ?

Bence topluluk çok kaliteliydi. Ben çok heyecanlıydım çünkü uzun zaman önce çalıştığım bir mekanda (opera orkestrasında çaldım) bir solist olarak konser vermek benim için ayrı bir keyifti.

TEK BAŞINIZA SAHNEDE OLMAK NASIL BİR HİS?

Hem artısı var hem eksisi var. Arkada bir orkestra olduğu zaman onlarla bu heyecanı paylaşıyorsun. Tek başına olduğun zaman kendi isteklerini özgürce yapabiliyorsun.

UNUTAMADIĞINIZ BİR KONSERİNİZ VAR MI?

Benim için en önemli konserlerden bir tanesi geçen sene 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’da Senfoni Orkestrasıyla verdiğimiz konserdi.

0596355c-f960-4137-9004-90d3fde57f74.jpeg

SİZE KEMAN ÇALMAK İÇİN İLHAM OLAN NEYDİ?

4,5 - 5 yaşında başladım çalmaya ve annemin bir arkadaşı kulağımın çok iyi olduğunu söylemişti. Onun arkadaşı da devlet konservatuvarında keman hocasıydı. "Canan’ı kemana başlatalım mı?" dediler. Bu arada benim ninem, annem ve anneannem hep keman çalmak istemiş ama çalamamışlar.

KÜÇÜKKEN ‘ŞU BESTECİ GİBİ İYİ BİR KEMANCI OLABİLSEM KEŞKE’ DEDİĞİNİZ OLDU MU?

Evet. Itzhak Perlman’ın keman çalmasına hayranım. Çok duygusal çalıyor. Benim için teknik beceriden çok duygu ve ne hissediyorsam onu karşı tarafa geçirebilmek çok önemli.

2714a5fd-80c8-43b1-a661-dfac597b89ee.jpeg

MÜZİĞİNİZDE DOĞU VE BATIYI SENTEZLEME FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI? SİZİ ÖZEL KILAN NE?

Babam ve dedem Amerikalı. Babamın babasının babası İsveç kökenli. Anne tarafımdan dedem Elazığlı. Anneannem Gürcü. İtalya’da doğdum. Avusturya’da 8 sene yaşadım. Benim genlerimde zaten o farklılık var. Beni farklı yapan bence bütün müzik tarzlarını içimde barındırmam.

KEMAN ÇALARKEN İLHAM ALDIĞINIZ ŞEY NEDİR? KEMAN ÇALARKEN NE HİSSEDİYORSUNUZ?

Çaldığım parçaya göre içimdeki his değişiyor. Eğer çok eğlenceli bir şey çalıyorsam bir anda onun kalıbına giriyorum. Çaldığım parçaya göre ruhum değişiyor. Ben öyle hissettiğim için o duygu da karşı tarafa geçiyor.

KEMAN ÇALMAYA GEÇ BAŞLAYANLAR NE KADAR SÜREDE KENDİNİ GELİŞTİREBİLİR? ÇOK YOĞUN BİR İNSAN GÜNDE KAÇ SAAT ÇALIŞMALI?

Öncelikle müzik kulağımızın olup olup olmadığını test etmeliyiz. Çünkü keman çok ince bir enstrüman. Ne kadar erken başlanırsa o kadar avantajı var. Gençken belli bir yaşa kadar keman çalmak için daha çok vakit vardır. Gençlerin beyin kapasitesi çok fazla olduğundan… Ancak 15-20 yaştan sonra algılar daha da azalır. Bu yaşlarda da elbet çalınabilir. Ancak yaş ilerledikçe hayatımızı sadece kemana vermek zorlaşır. Ne kadar genç yaşta başlarsak o kadar hayatımızı kemana adayabiliriz. Çok yoğun bir insan en az günde 4-5 saatini keman çalmaya ayırmalı. 1-2 saat çalışmanın da faydası olur ancak bu durumda profesyonel olmayı beklememek gerekir.

Kaynak:ekoltv.com.tr

Kültür & Sanat