Gaziantep'te yaşayan keratokonus (uzak ve yakını net görememe) hastası 52 yaşındaki Ali Sami Zabun'un iki gözü, kornea nakli sonrasında ilk kez görmeye başladı.


Öğretmen Ali Sami Zabun, küçük yaşlarda gözünde görme kaybı olduğunu fark edince durumu ailesine bildirdi ve hastaneye başvurdu. Doktorlar, yüzde 95 görme kaybı yaşayan Zabun'un kornea şeklinin bozulduğunu ve keratokonus hastası olduğu belirledi.


Tedavi altına alınan Zabun'un gözlerine lens takılarak görme kalitesi iyileştirilmeye çalışılsa da hastalığının ilerlemesinden dolayı görme oranında değişiklik olmadı.

Bunun üzerine 1998'de kornea nakli olan Zabun'un sol gözü yüzde 80 oranında görmeye başladı, diğer gözünde ise bir iyileşme olmadı.


İlk kornea naklinden 26 yıl sonra Gaziantep Şehir Hastanesinde geçirdiği ikinci nakille birlikte sağ gözünde de yüzde 80'lik bir iyileşme sağlanan Zabun, yıllar sonra ilk kez iki gözüyle görmeye başladı.


Ali Sami Zabun, yıllarca görme sorunu yaşadığı için çeşitli sorunlarla karşılaştığını anlattı.


Üzüldüğü zamanlar olduğunu ama isyan etmeden hayata hep sevdiğini dile getiren Zabun, şöyle konuştu:


"52 yaşındayım ilk defa iki gözüm birden aynı anda gördü. Nasıl desem sanki dışarıda ışıklar artık daha fazla. Gençliğimin en güzel yılları bu hastalıkla geçti. 1991'den 1998'e kadar yüzde 5 görme ile yaşadım. Ne üniversite okuduğumu, ne askere gittiğimi ne öğretmenliğimin ilk yıllarını hatırlayamıyorum. Çünkü insanlara sürekli derdimi anlatıyordum. Herkes bana soruyor 'senin gözlerin neden az görüyor, ailede akraba evliliği mi var' Aynı insana 20 defa derdimi anlattığımı hatırlıyorum.


Hastalığımı unutmak için halk oyunlarıyla ilgilendim, bağlama ve klarnet çaldım müzikle ilgilendim. Bu sayede hastalığımı da bir nebze unuttum. Şu anda iki gözümde görüyor, dünyanın en mutlu insanı benim. Okulda bazen görme seviyemi ölçüyorum, uzaktan saate bakıyorum yazıları okuyorum. Benden mutlusu yok, istersem dünyanın en zengin insanı olayım iki gözüm gördükten sonra bitmiştir benim için. Dünyanın en büyük zenginliği budur benim için."


İKİ KİŞİNİN KORNEASINI TAŞIYOR


Zabun, gözlerinde iki kişinin korneasını taşıdığını ve nakil olduktan sonra bütün organlarını bağışladığını aktardı.


Nakli gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Gönül Karataş Durusoy ise kornea nedenli görme azlığı yaşayan hastalarda kornea naklinin görmenin artırılması için bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.


vurgulayan hastanede Ocak ayı itibariyle aktif olarak kornea nakilleri gerçekleştirmeye başladıklarını ve 5 ayda yaklaşık 30 kornea nakli yaptıklarını söyledi.


"GÖRME SEVİYESİNİN YÜZDE 100'E ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"


Kornea nedenli görme azlığı yaşayan hastalarda kornea naklinin, görmenin artırılması için bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Durusoy şöyle konuştu:


"Organ ve doku nakilleri arasında en başarılı tedavi yöntemlerden birisidir. Bu kornea hastalıklarından bir taneside keratokonus bölgemizde sık görülüyor. Ali Sami bey bize ilk başvurduğunda görme seviyesi yüzde 5 seviyelerindeydi. Kendisine tam kat bir kornea nakli gerçekleştirdik ve az önce yaptığımız muayenede görme seviyesinin yüzde 80'lere çıktığını gördük. Zaman içerisinde yüzde 100'e çıkacağını düşünüyoruz."


Durusoy, organ nakillerinin yapılabilmesi için organ bağışının da önemine değinerek vatandaşlara çağrıda bulundu.