Kırkpınar'da Arap Mustafa olarak tanınan Afro Türk Mustafa Yıldız, 1943 yılında Manisa'nın Sazoba Köyü'nde dünyaya gelir. Güreşe henüz çocuk yaşta ilgi duymaya başlar. Ailesi çiftçidir. Mustafa'nın da çiftçi olmasını isteseler de, o güreşçi olmayı kafaya takar.


GÜREŞÇİ OLMAYA GELDİM

1962'de, henüz 19'undayken Kırkpınar güreşleri için Manisa'dan Edirne'ye gider. Güreşmek istediğini söyleyince listeye adı yazılır. Deste Orta Boy kategorisinde Er Meydanı'na çıkar. Acemi bir güreşçiden beklenmeyecek bir performans sergiler. O yıl Kırkpınar'da kendi kategorisinde birinci olur. Üstelik en centilmen güreşçi de seçilir. Sonraki yıllarda Manisa'dan her yıl Kırkpınar'a gelmeye devam eder. 1967 yılına kadar her yıl katıldığı kategorinin birincisi olur. Artık Kırkpınar'da bir de lakabı vardır: 'Arap Mustafa Pehlivan'




GÜREŞTEN 3 YIL YASAKLANDI

Takvimler 1969 yılını gösterdiğinde Kırkpınar'a ilk gelen isimlerden biri yine Arap Mustafa Pehlivan olur. İsmini Başpehlivanlık adayları arasına yazdırır. Sıralama güreşlerine katılır. Kendisine göre çok iyi güreşmesine rağmen, hakem kararıyla altıncı ilan edilir. Mustafa Pehlivan da verir veriştirir, çayır bir anda karışır. Hakem komitesi de Arap Mustafa Pehlivan'ı bir daha güreşlere almama kararı verir.


YEŞİLÇAM'A ADIM ATTI

Arap Mustafa Pehlivan'ın ünü de iyice yayılmıştır. 1969 yılında Kartal Tibet'in başrolünü oynadığı Tarkan, Mars'ın Kılıcı filminde Gladyatör Combo rolünü oynar. Dev cüssesi ile Romalı esir bir gladyatörü canlandırır. Kısa bir rol olsa da, bu film toplumda daha da tanınmasını sağlar.


HER YIL GELMEYE DEVAM ETTİ

Arap Mustafa Pehlivan Kırkpınar'da güreşemez ama her yıl Edirne'ye gelmeyi sürdürür. 1972 yılında da cezası affedilir. Arap Mustafa Pehlivan o yıl rakiplerini bir bir eleyerek finale kadar çıkar. Finaldeki rakibi, önceki yıllarda ppeş peşe Başpehlivan olmuş olan Turgut Kılıç'tır. Kıran kırana geçen güreşi Arap Mustafa kazanır ve ilk kez başpehlivan olur.



ARTIK GÜREŞEMEZ DEDİLER, BAŞPEHLİVAN OLDU

Arap Mustafa Pehlivan 1976'da bir kez daha finale kadar çıkar ancak kolundan sakatlanır. 1978'de ise talihsiz bir olay yaşar ve bıçaklanır. Artık hem kolundan sakattır, hem de bıçaklandığı için kondüsyonu düşüktür. 1981 yılındaki Kırkpınar'da güreşin favorileri arasında gösterilmez ama yine büyük bir sürpriz yapar Arap Mustafa. O yıl yeniden başpehlivan olur. Sonraki yıllarda ise güreşçi antrenörlüğü ve güreş hakemliği yapar. 2001 yılında, 58 yaşında hayata veda eder. Ancak ismi Kırkpınar'ın efsaneleri arasına yazılmıştır.