Uzman isimden orman yangınlara karşı kritik uyarılar! Çam ormanları riskli
Afet Uzmanı Hacı Latif İşcen, Ekol TV'ye yaptığı açıklamalarda orman yangınlarının nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. İşcen, Türkiye'deki ormanların çoğunun çam ormanı olduğunu belirterek, bu ormanların muhteviyat olarak hızlı yanan ve reçine katkısı çok yüksek olan, termal ışımayı ve alevi çok hızlı tutuşarak ileten yapıda olduğunu ifade etti.
Konut kredilerinde faiz indirimi bekleniyor! Gözler 24 Temmuz'da!
MÜCADELE İÇİN MESİRE ALANLARI SINIRLANDIRILMALI
İşcen, mesire alanlarının ormanla sınır olan kısımlarında sınırlandırma yapılması gerektiğini vurguladı. "Atmış oldukları materyaller bir yangın riski oluşturabilir demek. Aynı zamanda ormanın kendi içerisinde zemin temizlenmiş durumda, mesire alanının içerisinde, kompost oluşumuna izin vermeyen, yani biriktiğinde metan üretecek, kendi kendine gaz üretecek, yanma muhtubiyatı daha hızlı yanabilen malzemeyi sağlamış olacak bir ortam bu kısımda sağlanmamış oluyor." dedi. Ayrıca, ormana atılan bir cam, alüminyum parça ya da folyo kağıdının bile yangına neden olabileceğine dikkat çekerek, bu tür etkenleri "teknoloji ya da insan kaynaklı etkenler" olarak nitelendirdi.
Benzin istasyonunda büyük patlama! Çok sayıda yaralı var
ELEKTRİK HATTI GEÇEN BÖLGELERDE YOL AÇILMASI ŞART
İşçen, ormanda elektrik hattının geçtiği bölgelerde normalde yol açılması gerektiğini belirtti. "Direncimiz onun için düşük. Ormanlarımızın içerisinde normalde çam ormanlarında minimum 5 metre yerine göre çok küçük bir miktardır. Ama normalde 20 metrelik arazörlerin, mücadele timlerinin, araçlarının gireceği sınıflandırılmış yolların açılması gerekiyor." açıklamasını yaptı. İşcen, bu yolların Türkiye'nin tamamında açılmamış durumda olduğunu ifade ederek, 2021 yılında Muğla için bu riski anlattığını ve arkasından Muğla'da bir yangın olduğunu örnek gösterdi. Muğla'daki yangınların doğal tutuşmadan kaynaklanma ihtimalinin düşük nem oranı nedeniyle az olduğunu ancak metan oluşumu veya sürtünmeden kaynaklanan tutuşmaların olabileceğini ekledi.
İnan Kıraç'ın evliliğinin iptali için açılan davada yeni gelişme!
KOZALAK VE KOMPOST ETKİSİ YANGIN RİSKİNİ ARTIRIYOR
Hacı Latif İşcen, ormanlarda en riskli faktörlerden birinin kozalak etkisi ve metan oluşumu olduğunu vurguladı. "İğne yalı yapı yalnızca çam ormanlarında görürsünüz. Buralarda daha fazla göreceğiz çünkü temizlenmemiş alanlar buralar." diyen İşcen, bir ağacın dibindeki kompost yapısını göstererek, çürümenin, ıslaklığın, nemin ve ısınmanın yoğun miktarda olduğunu belirtti. Bu birikimin temizlenmediği ormanlarda yangın riskini arttırdığını, orman içinde yangın çıktığında yayılma riskinin ise bu temizlik ile azaltılabileceğini sözlerine ekledi.