Sağlıkta kapsamlı düzenlemeler yasalaştı: Eczaneler, aile hekimliği, organ bağışı...

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa ile sağlık sisteminde önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Eczanelerden organ bağışına, aile hekimliğinden tıbbi cihazlara kadar pek çok başlıkta yeni düzenlemeler getirildi.
Sağlıkta kapsamlı düzenlemeler yasalaştı: Eczaneler, aile hekimliği, organ bağışı...

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa ile sağlık sisteminde önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Eczanelerden organ bağışına, aile hekimliğinden tıbbi cihazlara kadar pek çok başlıkta yeni düzenlemeler getirildi.

screenshot-2025-07-21t075424.jpg

ECZANELERE SIKI TAKİP

Yeni yasaya göre, beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zinciri boyunca tüm hareketleri Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği sistem üzerinden takip edilecek. Takip sistemine bildirim yapmayan ecza ticarethanelerine, ürünlerin depocu satış fiyatı toplamının iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Aynı ihlalin tekrarı durumunda ceza katlanacak, üçüncü ihlalde ise ruhsat iptali gündeme gelecek.

Eczacılar da benzer şekilde, ilaç takip sistemine özel tıbbi amaçlı gıdaları dahil ederek bildirim yapma zorunluluğu altına alındı. Toptan ilaç satışına dair ihlallerde yüksek para cezaları öngörüldü.

screenshot-2025-07-21t075503.jpg

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YENİ KURALLAR

Tabipler, diş tabipleri ve uzmanlar artık aynı anda en fazla iki sağlık kurumunda çalışabilecek. Kamu-özel ayrımı yapılmaksızın tüm sağlık çalışanlarının sigortalı olarak çalışmaları şart hale getirildi. Hastaların rızalarının alınması süreci de dijitalleşti. Elektronik ortamda alınabilecek onaylar, kimlik doğrulama sistemleriyle desteklenecek ve bilişim altyapısına entegre olacak.

screenshot-2025-07-21t075550.jpg

AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIK YOLU AÇILIYOR

Yeni yasa ile aile hekimliği uzmanı sayısının artırılması hedefleniyor. 1 Ocak 2035’e kadar sahada çalışan sözleşmeli aile hekimleri, merkezi yerleştirmeye girmeden uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu eğitim uzaktan ve/veya kısmi zamanlı olacak şekilde düzenlenecek ve minimum 4 ila 6 yıl sürecek.

SAĞLIK MESLEK LİSELERİNDE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

Hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı ünvanları kaldırıldı. Bu kişilerin mezuniyet sonrası meslek ünvanı sağlık bakım teknisyeni olarak belirlendi. Diş protez teknisyeni ve nükleer tıp teknikeri gibi yeni ünvanlar getirildi. Bundan böyle sağlık meslek liselerinde sadece diş protez teknisyenliği ve sağlık bakım teknisyenliği alanlarına öğrenci kabul edilecek.

screenshot-2025-07-21t075641.jpg

KENEVİR ÜRÜNLERİ ECZANELERDE SATILACAK

Tıbbi ve kişisel bakım amaçlı kenevir ürünleriyle ilgili düzenlemeler dikkat çekiyor. Bu ürünler sadece eczanelerde satışa sunulacak ve takip sistemiyle kontrol altında tutulacak. Ruhsatlandırma süreci Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilecek ve kötüye kullanımın önüne geçilecek.

ORGAN BAĞIŞI BEYANLARI

Organ bağışında prosedürler kolaylaştırıldı. Vatandaşlar, organ ve doku bağışını e-Devlet üzerinden veya resmi vasiyetle beyan edebilecek. Bağışçının sağlığında beyan ettiği irade, yakınlarının karşı çıkması durumunda dahi geçerli olacak. Organ bağışı yapanların birinci derece yakınları, ihtiyaç halinde nakil sırasında acil hastalardan sonra öncelik hakkına sahip olacak.

screenshot-2025-07-21t075722.jpg

TIBBİ CİHAZLARDA SAHTECİLİĞE BÜYÜK CEZA

Yasa ile sahte tıbbi cihazların piyasaya sürülmesi ya da bulundurulması durumunda 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Cihazların satış, reklam ve teknik servis faaliyetleri sadece Bakanlıkça izin verilen kurum ve kişiler tarafından yapılabilecek.

SAĞLIK KURULUŞLARINA REKLAM SINIRI

Özel sağlık kurum ve kuruluşları, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini yalnızca adres, çalışma saatleri, uzmanlık dalları gibi sınırlı bilgilerle gerçekleştirebilecek. Bu sınırları aşan reklam faaliyetleri veya yanıltıcı bilgilendirme yapanlara yüksek para cezaları uygulanacak.

5468946.jpg

OPTİSYENLİK ALANINDA YENİ KURALLAR

Optisyenler artık faaliyet kayıtlarını Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği sistemde tutmakla yükümlü olacak. Aykırı hareket edenlere 1 milyon TL'ye kadar ceza, ihlalin tekrarı halinde ise meslekten men cezası uygulanabilecek. Ayrıca optisyen-gözlükçülerin oda ve birlik yapılanması yeniden düzenlendi. Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği kurulurken odaların kurulma şartları, genel kurul işleyişi ve organ yapısı kanunda detaylandırıldı.

SAĞLIK LİSANSLARI AÇIK ARTIRMAYLA VERİLECEK

Yasa ile sağlık alanındaki bazı lisanslar açık artırma yöntemiyle verilecek. Bu lisanslar, ruhsat yerine geçmeyecek ancak ilgili faaliyet için ön izin niteliği taşıyacak. Açık artırmalardan elde edilen gelirin yüzde 75’i USHAŞ’a (Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ), yüzde 25’i ise genel bütçeye aktarılacak.

PARKLARA SAĞLIK TESİSİ YAPILABİLECEK

Toplam alanı 2 bin 500 metrekareden büyük parklarda, imar değişikliği yapılmaksızın Sağlık Bakanlığı talebiyle acil sağlık hizmet istasyonları, sağlıklı yaşam merkezleri ve aile sağlığı merkezleri yapılabilecek. Tahsis edilen alanlar amacı dışında kullanılamayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı