Özel banka müşterilerini dolandırmışlardı! RAT sistemi ile telefona sızmışlar: 111 sayfalık iddianame hazırlandı
İstanbul'da özel bir bankanın müşterilerine yönelik dolandırıcılık iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 51 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. 111 sayfalık iddianamede, şüphelilerin cep telefonlarına RAT (Remote Access Trojan) yöntemiyle sızarak mağdurların internet bankacılığı hesaplarını ele geçirdikleri ve bu hesaplar üzerinden yüklü miktarda para transfer ettikleri tespit edildi. İddianamede, 28 mağdurun bulunduğu dosyada, şüpheliler için 10 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.
MOBİL BANKACILIĞI KULLANDILAR
Ekol TV'den Elyesa Karatepe'nin özel haberine göre; bazı banka müşterileri, bilgileri dışında hesaplarından para çekildiğini, adlarına izinsiz krediler tanımlandığını ve mobil bankacılık hesaplarının kontrol dışı kullanıldığını bildirmişti.
Şikayetlerin aynı bankaya yönelik olması üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçlarını Soruşturma Bürosu, dosyaları birleştirerek geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı. İstanbul merkezli farklı illerde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınan 51 şüpheliden 33'ü tutuklandı.
GECE SAATLERİNDE GERÇEKLEŞTİ
Mağdurların ifadelerine göre, olaylar genellikle gece saatlerinde gerçekleşti. O esnada cep telefonlarının kendi kendine kapanıp açıldığı, kullanıcıların cihazlara müdahale edemediği ve banka işlemleriyle ilgili herhangi bir SMS ya da bilgilendirme mesajı almadıkları belirtildi.
Hazırlanan iddianamede, şüphelilerin mağdurların telefonlarına daha önce RAT yazılımı yükleyerek tüm bankacılık ve kişisel verileri izleyip kayıt altına aldıkları belirtildi. Güvenlik engellerinin de aynı sistem aracılığıyla aşıldığı, özellikle banka tarafından gönderilen tek kullanımlık şifrelerin ele geçirilerek işlemlerin gerçekleştirildiği ifade edildi.
Bosna Hersek vatandaşlarını sahte tapuyla kandırdılar: Emlakçılardan 200 bin euroluk vurgun
HTS ANALİZ RAPORLARI İDDİANAMEDE
Ayrıca şüphelilerin, dolandırıcılıkla elde ettikleri paraları, önceden belirledikleri ve komisyon karşılığında kullandıkları başka kişilere ait banka hesaplarına aktardıkları tespit edildi. İddianamede yer alan HTS analiz raporlarında, mağdurların iddialarının aksine, banka tarafından gönderilen SMS'lerin cihazlara ulaştığı, ancak şüphelilerce bu mesajların silindiği ortaya çıktı.
Şüphelilere ait banka ve kripto para hesaplarında yapılan incelemelerde, mağdurlardan elde edilen paraların farklı finansal araçlara aktarıldığı kaydedildi. Banka tarafından olayla ilgili hazırlanan raporda ise mağdurlara, “İşlemler tarafınıza ait şifreyle yapıldığından, itirazınıza konu olan tutarın karşılanamayacağı” bildirildi.
28 MAĞDURDAN 5 MİLYON LİRALIK VURGUN
28 mağdurdan yaklaşık 5 milyon TL dolandırıldığı belirlenen davada, 33 şüpheli hakkında "Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle gece vakti hırsızlık" suçundan 7 ila 15 yıl, 13 şüpheli hakkında "Bilişim yoluyla hırsızlık" suçundan 5 ila 10 yıl ve 5 şüpheli hakkında da iki kez olmak üzere 5 ila 10 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.