Orman yangınlarının önüne geçilemiyor! Yangınlara karşı hangi önlemler alınmalı?

Orman Mühendisi Prof. Dr. Ünal Asan, art arda çıkan yangınlara dikkat çekerek uyarıda bulundu. Çevreye atılan sigara izmaritleri ve diğer atıklar büyük risk oluşturduğunu söyleyen Asan, orman yangınlarının bir çoğunun insan kaynaklı olduğunu ifade etti.
Orman yangınlarının önüne geçilemiyor! Yangınlara karşı hangi önlemler alınmalı?

Ekol TV muhabiri Batuhan Topal, Orman Mühendisi Prof. Dr. Ünal Asan ile yangınların neden çıktığını ve yangınların önlenebilmesi için neler yapılabileceği hakkında konuştu. Asan, ateş yakılmış yerlerin risk oluşturduğu uyarısında bulunarak, “Bunlar yangın riskinin ortaya çıkması için tüm koşulların en uygun olduğu bir konumu bize gösteriyor. Yangının çıkması için gerekli olan koşullar vardır. Bunlar yanıcı maddeler. Ama tek başına yeterli değil. Havadaki nemin az olmuş olması ki mevsim itibariyle en az konumda. Dolayısıyla bir de tutuşturucu bir şey. Tutuşturucu bir şey dediğimizde nedir? Bu piknik ateşinden bırakılan, etrafa dikkatsizce atılan bir sigara izmariti. Bütün bunlar kent ormanlarında yangının çıkması için uygun olan koşulların sebeplerdir.” dedi.

"YANGIN SAYISI FAZLA"

Sultangazi Kent Ormanı'nda yangın ihtimaline karşı atlı polislerin gezdiği ifade edilirken, Prof. Dr. Asan, Türkiye'de yangınların miktarının fazla olduğuna dikkat çekerek, "Ormanlarda yapılan ızgaralarda dikkatli olmakta fayda var. Sürekli belli bir yerden akan bir rüzgar var ise yangına kıvılcımın dahi etki edebileceğini unutmamak gerekir. Dikkatli olmak gerekir." ifadelerini kullandı.

"ORMANA GİRİŞ SINIRLANDIRILMALI"

Orman yangınlarının önlenmesinde neler yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Asan, bunun ormana girişi yasaklayarak değil ancak sınırlandırmayla olabileceğini belirterek, “Kullanım şeklini değiştireceğiz. Diyeceğiz ki ateş yakmayacaksın. Örneğin 20 Haziran’dan Eylül ayına kadar ateş yakılmayacak sınırı getirilecek. İnsanların ormana gelmeleri de belli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor ruh ve beden sağlığı için geliyorlar. Sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkmış olduğu bir yerde gelme demek olmaz. Sadece kullanımı şekillendirmek, kısıtlamak lazım. O da senenin belli bir periyodunda yapılabilir.” diye konuştu.

Kaynak:EKOL TV