Narin Güran cinayetinde cezalar onandı: Mahkeme Başkanı anne ve ağabey için tahliye şerhi koydu

Diyarbakır'da 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet alan sanıkların cezası istinaf mahkemesince onandı. Ancak Mahkeme Başkanı, delillerin yetersizliğine dikkat çekerek anne ve ağabeyin tahliye edilmesi gerektiği yönünde muhalefet şerhi koydu.
Narin Güran cinayetinde cezalar onandı: Mahkeme Başkanı anne ve ağabey için tahliye şerhi koydu

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos 2024'te kaybolduktan sonra 19 gün boyunca aranan Narin Güran’ın cansız bedeni dere yatağında çuval içinde, taşlarla örtülmüş şekilde bulundu. Cinayetle ilgili olarak annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran, amcası Salim Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar hakkında “çocuğa karşı iştirak halinde kasten öldürme” suçlamasıyla dava açıldı.

SANIKLARA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

28 Aralık 2024’te görülen ikinci duruşmada, Salim, Yüksel ve Enes Güran’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cesedi dere yatağına taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ise “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 4 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.

narin-cinayetinde-tutukluluk-oy-cokluguy-569637-235693.jpg

CEZALAR OY ÇOKLUĞUYLA ONANDI

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 26 Mayıs’ta sanıkların istinaf başvurularını karara bağladı. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği cezaları oy çokluğuyla onadı. Ancak Mahkeme Başkanı, karara muhalefet şerhi düşerek delillerin eksik ve yetersiz olduğunu savundu. Başkan, özellikle kamera kayıtları, baz verileri ve DNA bulgularının yeterince incelenmediğine dikkat çekti. Anne, amca ve ağabeyin kısa sürede ortaklaşa cinayet işlemiş olmalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtti.

YÜKSEL VE ENES GÜRAN İÇİN TAHLİYE TALEBİ

Tutukluluğun devamına ilişkin yapılan itiraz da reddedildi. Ancak Mahkeme Başkanı, Yüksel ve Enes Güran hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verilmesi gerektiği yönünde şerh koydu. Başkan, Hindistan merkezli bir adli bilişim firmasının raporuna dikkat çekerek, olay yerinde insan hareketliliği tespit edilemediğini, bu durumun şüpheyi daha da güçlendirdiğini ifade etti.

screenshot-2025-07-03t073657.jpg

“TUTUKLULUK ÖLÇÜSÜZ VE HUKUKA AYKIRI”

Mahkeme Başkanı, şerhinde şu ifadelere yer verdi: “Mevcut delil durumu itibarıyla bu aşamadan sonra tutukluluğun devamı, Yargıtay incelemesi için geçecek süre de göz önüne alındığında telafisi güç mağduriyetler doğurabilir. Bu nedenle CMK m.109/3-a-j kapsamında yurt dışına çıkış yasağı ve konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol uygulanarak derhal tahliyelerine karar verilmelidir.”

DOSYA YARGITAY SÜRECİNE TAŞINIYOR

Cezalar ve tutukluluk kararları oy çokluğuyla onanırken, dosya Yargıtay’a taşınmak üzere hazırlandı. Nihai karar, Yargıtay incelemesinden sonra kesinleşmiş olacak.

Kaynak:DHA