Milyonlarca müşteri işlem yapamadı! İşte mobil bankacılıkta dikkat edilmesi gerekenler

Milyonlarca müşterisi olan bir bankanın mobil bankacılık sistemi çöktü. Kullanıcılar aynı anda hata ekranıyla karşılaştı. Müşteriler hesaplarına erişildiğini düşünerek büyük endişe yaşadı. Güvenlik sorunlarına karşı banka müşterileri ne yapmalı?
Milyonlarca müşteri işlem yapamadı! İşte mobil bankacılıkta dikkat edilmesi gerekenler

Geçtiğimiz günlerde bir bankanın mobil bankacılık işlemleri durdu. Milyonlarca müşterisi olan bir bankanın uygulaması çöktü, hiçbir işlem yapılamadı. Aynı zamanda çağrı merkezine de erişilemedi. Banka ‘teknik sorun’ dedi. Şubeler aksaklığın yaşandığı gün gece 12'ye kadar ve 3 Mayıs Cumartesi akşam 5'e kadar mağdur olan müşteriler için açık kaldı.

ekran-goruntusu-2025-05-04-202006.png

BANKA MÜŞTERİLERİ ENDİŞELİ

Akıllara uyurken borçsuz, uyandığında borçlu olan banka mağdurları geldi. Zaman zaman bazı bankaların mobil bankacılıklarında yaşanan problemler akıllara onlarca soruyu getiriyor. En önemli sorulardan biri de bu noktada mobil bankacılık güvenli mi oluyor? Peki mobil bankacılıkta nelere dikkat edilmeli? Hangi durumlarda risk daha yükseliyor?

ekran-goruntusu-2025-05-04-201751.png

“BANKALARIN ÇOK CİDDİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALMASI GEREKİYOR”

Bilişim Uzmanı Profesör Ali Murat Kırık, “Milyonlarca müşteriye sahip olan bir bankanın bırakın bir günü bir saat içerisinde bile mobil bankacılık uygulamasının hizmet verememesi insanların tabii ki korku ve panik içerisine girmesine sebebiyet veriyor. Bankaların özellikle çok ciddi güvenlik önlemleri alması ve kriz iletişimini de doğru planlaması gerekiyor. Çünkü genelde biliyorsunuz bazen sunucu değişikliklerinden kaynaklı, yazılım güncellemelerinden kaynaklı ciddi problemler yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2025-05-04-201838.png

“EN BÜYÜK RİSK KLON SİTELER”

Kırık, “Acaba benim hesabımda birileri tarafından ele mi geçirildi? Ya da banka burada güvenlik önlemlerini alamadı mı da hesabıma birileri erişim mi sağlıyor? Korkusu beraberinde gelmeye başlıyor. En büyük risk klon dediğimiz siteler. Klon siteler üzerinden bu ciddi manada gerçekleştiriliyor. Sponsoru reklamlar aracılığıyla üst sıraya çıkan siteleri biz doğru site olarak algılıyoruz. Ancak bu sitelere girdiğimizde aslında dolandırıcıların veri tabanına bütün bilgilerimizi aktarmış oluyoruz. Bu ciddi bir sorun oluyor. Vatandaşlarımızın internet mobil bankacılığı kullanırken de artık sanki kimlik onayı yani diğer bir ifadeyle E-Devlet'e onay gönderilecek. E-Devlet'ten onay kodu gelecek. O onay kodundan sonra şifrenin girilmesi bence son derece önemli” diye konuştu.

Kaynak:ekoltv.com.tr