Maske üretim makinesi vurgununa iddianame: İş vaadiyle 1,7 milyon dolar dolandırdılar

Ekol TV Muhabiri Dilek Yaman Demir’in haberine göre; pandemi döneminde maske üretmek için makine almak isteyen 52 yaşındaki mağdur Hamdi Yazıcı ve 56 yaşındaki ablası Hanife Yazıcı, Bayrampaşa’da maske üretimi yapan 45 yaşındaki Tarhan T., 68 yaşındaki annesi Fatma Neslihan T. ve ortakları 46 yaşındaki Mehmet Cem K. tarafından dolandırıldı.
İSTENEN CEZA BELLİ OLDU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede üç sanığın suçu müşterek olarak işlediğini vurguladı ve dolandırıcılık suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılmalarını talep etti.
Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun ifadesinin tamamı Ekol TV’de: O detaylar dikkat çekti
ŞÜPHELİLERİ İNTERNET ÜZERİNDEN BULDULAR
Yazıcı kardeşler pandemi döneminde maske üretimi yapmak istedi. Bunun için Çin’den maske üretim makinesi siparişi verdiler ancak lojistik sıkıntıların yaşanması nedeniyle makineyi getiremediler. Daha sonra internet üzerinden Tarhan T.’nin maske üretim makinesi reklamlarını görüp, Tarhan T. ile iletişime geçtiler. Hamdi Yazıcı o dönem İngiltere’de bulunduğu için görüşmeleri ablası Hanife Yazıcı yaptı.
“SAĞLIK BAKANLIĞI İLE İLİŞKİLERİMİZ VAR”
Hanife Yazıcı, Tarhan T. ve Mehmet Cem K. ile görüşmeler yaptı. Sanıklar Yazıcı’ya hem maske ve eldiven ürettiklerini hem de makinelerini sattıklarını, ayrıca Sağlık Bakanlığı ile bağlantılı olduklarını ve Devlet Malzeme Ofisi’nin en büyük tedarikçilerinden olduklarını söylediler.
İNGİLTERE’DE ÜRETİM VAADİ
Görüşmeler sonucunda şüpheliler, Yazıcı ailesinin Ümraniye’deki binasını kiralamak üzere anlaştılar. Anlaşmaya göre 10 yıllık kira sözleşmesinin ilk yılki ücreti karşılığında Tarhan T. makineleri ücretsiz vereceğini vadetti. Ayrıca mağdurlarla, Tarhan T. İngiltere’de maske üretimi yapmak için birlikte bir şirket kurdu. Şirketin üretim makinelerini Tarhan T. kuracak ve bunun karşılığında Yazıcı ailesi diğer yılların kirasını da almayacaktı.
BİTMEK BİLMEYEN PARA TALEBİ BÖYLE BAŞLADI
Tarhan T, ilerleyen günlerde işlerin büyüdüğünü ve 100 bin dolara ihtiyacı olduğunu, 1 ay sonra geri ödeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Hanife Yazıcı parayı gönderdi. Ancak Tarhan T. parayı geri ödemedi.
KIBRIS’TA DÜKKAN AÇTILAR
Bir taraftan da Tarhan T. diğer şüpheli Mehmet Cem K’nin babasının masonların başı olduğunu ve Kıbrıs Girne Limanına ortak olduğunu söyledi. Kıbrıs’ta bir dükkan açarak maske ve eldiven satabileceklerini söyledi. Bunun üzerine Yazıcı kardeşler 15 bin sterlin harcayarak dükkanı açtılar. Tarhan T. sağlık ürünlerini göndermeyince kısa sürede dükkanı kapatmak zorunda kaldılar.
Özgür Özel'e saldıran Selçuk Tengioğlu hakkında yeni detaylar
“FABRİKA KURACAĞIZ”
Ticari vaatlerini sürdüren Tarhan T. bu kez de şirkete siyasi bağlantıları güçlü iki ortak aldığını ve fabrika kurup eldiven üreterek büyük kazanç sağlayacağını, Yazıcı kardeşlerin de kazançtan pay alacağını söyledi. Yazıcı kardeşlerden de eldiven üretecek makineyi bulmalarını istedi. Yazıcı kardeşler Çin’deki bir şirketle anlaşmak üzereyken süreci geciktirmeye başladı. Kendisi Kazakistan’dan başka bir şirket bulduğunu söyleyen Tarhan T. mağdurlardan tekrardan para istedi. Bunun üzerine Hanife Yazıcı, Tarhan T.’nin annesi Fatma Neslihan T’ye 415 bin dolar gönderdi ve bu parayı da geri alamadı. Fabrikanın kurulması için daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu belirten Tarhan T. aileden 500 bin dolar daha aldı. Ancak ne paraları geri ödedi ne de vaatlerini yerine getirdi.
1.7 MİLYON DOLARLARINI KAPTIRDILAR
Toplamda 1 milyon 750 bin dolar zarar eden Yazıcı kardeşler şikayetçi oldu.
Ahmet Minguzzi'nin mezarına saldırmıştı! 4 yıla kadar hapsi isteniyor
SUÇLAMALARI REDDETTİLER
Tarhan T, ifadesinde Yazıcı kardeşlere ait Ümraniye’deki binadan tahliye ettirmek için kendilerine iftira attıklarını söyleyerek suçlamaları reddetti.
Şüpheli Fatma Neslihan T. de ifadesinde suçlamaları reddetti. Mağdurların kiracısı oldukları için aralarında borç ilişkisi olduğunu, Hanife Yazıcı’ya ev alması için 440 bin dolar borç verdiğini ve parayı iki parça halinde geri aldığını söyledi. Ancak savcılık bu borç ilişkisine dair bir kanıt sunulmadığını tespit etti.
Mehmet Cem K. ise ifadesinde Tarhan T.’nin ortağı olduğunu ve mağdurlarla doğrudan ticari ilişkisi bulunmadığını söyledi.
BİR SUÇTAN DOSYA AYRILDI
Başsavcılık “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerini Aklama” suçu yönünden dosyanın ayrılmasına karar verdi.
BİLİRKİŞİ RAPORU İDDİALARI DOĞRULADI
Mağdurların iddialarındaki para hareketleri iddianamedeki bilirkişi raporuyla da doğrulandı.
Başsavcılık para transferi sonrasında herhangi bir ticari faaliyet yapılmadığını, olayın ticari faaliyet vaadiyle gerçekleştiğini ve bu sürede şüphelilerin taşınır ve taşınmaz mallarında artış olduğunu tespit etti ve şüphelilerin dolandırıcılık suçundan yargılanması için yeterli şüphenin olduğunu vurguladı.
10 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede üç şüphelinin dolandırıcılık suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapsi ve 5 bin güne kadar adli para cezası istendi.
Kaynak:ekoltv.com.tr